Intervju: Nightwish

Werock blev uppringda av Anette Olzon, NIGHTWISHs nya kvinnliga ansikte utåt. Under några korta minuter pratade vi om vad det nya jobbet i den finska orkestern egentligen innebär.

promo-anette2.jpg
Foto: Ville Juurikkala – Spinefarm Records

– Hej Anette! Har du hårdrocksvärldens mest eftertraktade jobb?
– Haha, ja för egen del tycker jag nog att jag har det!
Det är nog ingen som undgått all den turbulens som infann sig i NIGHTWISH-lägret innan det riktiga avslöjandet kom. I media spekulerades det mycket i vem som skulle bli bandets nya sångerska. Samtidigt spreds flertalet falska rykten och osanningar.
– Det var faktiskt ganska jobbigt. Fast samtidigt fick man ju skratta lite åt hela spektaklet, förklarar den trevliga svenskan. Mitt namn var ute i den finska pressen två gånger men det var ingen som tog notis om det. Ingen trodde att jag skulle vara den nya sångerskan utan att det var sångerskan i TRISTANIA (Vibeke Stene, förf. anm.). Samtidigt kunde vi jobba ostört under tiden all media skrev om de andra som sökte positionen. Det svåraste var ju att hålla tyst om det inför alla vänner.
Även om det bara var en liten stängd skara som visste den egentliga sanningen, var bandet ändå tvunget att – tidigare än planerat – offentliggöra avslöjandet. Hur gick då själva förfarandet innan Anette Olzon fick den eftersökta positionen?
– Det var en lång process. Jag fick höra från en kille i mitt gamla band (ALYSON AVENUE) om att Tarja blev sparkad. Han tyckte att jag skulle skicka in ett bidrag så jag gjorde det. De hade vid det laget tydligen redan hittat någon så jag stressade på. Jag fick faktiskt svar från Toumas väldigt snabbt att han verkligen älskade min röst och fick gåshud när han hörde den, svarar sångerskan ogenerat.
– Varför valde du just Everdream som första bidrag?
– Alltså, jag hade inte hört bandet så mycket innan. Jag hade en skiva hemma med den låten på. Jag improviserar mycket så jag bara tog en. Vi spelade in den på två dagar och skickade in den.
Det låter onekligen som en sagoberättelse. Gick det verkligen så smidigt? Anette fortsätter förklara.
– Det var ju en lång process innan jag fick träffa någon. Samtidigt var alla i bandet riktigt rara och ödmjuka så vi kände att det klickade direkt. Våra personligheter stämde in riktigt bra. Toumas säger själv att jag satte standarden direkt och att de valde mig för rösten. På bara en låt kändes det rätt för honom och alla andra bidrag jämfördes med mig.

Första prioritet
Sedan Anette Olzon blev fullfjädrad medlem i NIGHTWISH har bandet tagit upp all hennes tid. Om sina forna arbetskollegor i ALYSON AVENUE redogör hon följande.
– ALYSON AVENUE finns inte längre. Bandet la ner innan jag ens övervägde att söka till NIGHTWISH. Vi kommer säkert återutge de gamla albumen men bandet i sig är en avslutad historia. Visst, grabbarna i bandet är mina bästa vänner. De är som bröder så jag skulle givetvis ställa upp på något om de bad mig men annars ser jag inget för oss.
Säkerligen finns det skivbolag som ser profit i sångerskans tidigare projekt och mer än gärna sätter huggtänderna i bandets skivor. Hur såg då sångerskans tidigare karriär ut?
– Jag har sjungit sedan jag var liten och skolat mig själv. Jag tog privatlektioner när jag var från det att jag var 16 till 20 men tröttnade då folk försökte ändra mig. Det var inte accepterat att sjunga rockstilen. Nu har jag en sångpedagog och jag finslipar hela tiden men det mesta är en naturbegåvning, svarar Anette självsäkert.

Perfektion
Att 2005 var ett helvets år för huvudkompositören Toumas kan nog ingen bestrida. Bandet var bra nära på att lägga ner sin verksamhet. Samtidigt kan man få intryck av att den vemodige finländaren är lite av en perfektionist.
– Jag tror vi alla är lite av perfektionister i bandet. Vi alla är måna om att musiken ska låta bra. Jag sjunger mer på känsla och Toumas har fått anpassa sig lite efter min sångstil, det har han förstått. Visst finns det gånger då han vill att jag ska sjunga i en viss ton eller göra något annat. Men samtidigt sjunger jag med hjärtat och han gillar det.
Om samarbetet på ”Dark Passion Play” och framtiden:
– Texterna kommer alltid vara Toumas. Så är det, det är hans grej och ingen annans. Jag gjorde bara sångpåläggen. Vi kommer repa ihop framöver så det kommer bli en ny grej. Det ska bli spännande för då kan Toumas nyttja oss bättre.
Hur har då fansen bemött svenskan och känner Anette att hon har enbart fyller ett tomrum efter Tarja?
– Det mesta är positivt faktiskt. Visst finns det Tarjaholics som blir besvikna men samtidigt tror jag att vi kommer få nya fans. Det blir ju ingen operasång längre. Jag känner inte att jag fyller någons position utan kommer istället med färska idéer. Hon gjorde sin grej och jag kör min. Jag vill inte kopiera någon utan är bara mig själv.
Anette går från klarhet till klarhet och det är tydligt att hon är självsäker i sin nyfunna position som kanske världens största frontkvinna. Närmast i åtagande ligger en två år lång turné med start i Israel och sen blir det en vända till USA i fem veckor. En hektisk period för NIGHTWISH med andra ord. Hur fungerar det att kombinera livet som rockstjärna och samtidigt vara en hängiven mor?
– Det är svårt att turnera när man har familj men man får göra det bästa av situationen. Man får ta varje tillfälle i akt att ringa hem och förklara för sonen vad mamma gör. Med Internet och alla möjligheter är det inte lika svårt längre. Ibland har jag blivit ifrågasatt när min son frågar om jag älskar honom men man får förklara pedagogiskt att ”mamma visst älskar dig men måste göra sin grej annars blir hon olycklig”. Men min son är stolt över mig och tycker säkert att han har världens häftigaste mamma, haha.

Tomasz Swiesciak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *