Live: Skintrade

ARTIST: Skintrade
LOKAL: Kulturbolaget, Malmö
DATUM: 30 mars, 2012

I mitten på 90-talet härjade SKINTRADE runt både på MTV (på den tiden en de facto musikkanal) och ute på vägarna. Det självbetitlade debutalbumet sålde bra och fann även vägen hem till denne skribents stereo i Karlskrona. Och snurrade flitigt. Bandet splittrades dock 1995 och det har tagit fram tills nu för bandet, minus George Bravo, att återförenas.

Att påstå att det därför ett visst mått av nostalgi över bandets konsert på KB denna kväll är därför inte att överdriva. Jag skulle tro att bandet under sin första vända drog betydligt mer publik än det är på klubben denna kväll. Å andra sidan verkar verkligen alla som är här vara otroligt peppade över att få se bandet och det märks på applåderna och jublet efter varje låt.

För även om det vilar ett nostalgins skimmer över att bandet har återförenats, så går det inte att skämta bort att SKINTRADE med Matti Alfonzetti på sång och gitarr, Stefan Bergström på dito, trummisen Håkan Måsen Persson och basisten Håkan Calmroth fortfarande kan spela med det tunga sväng, och den övertygelse som bandet förevisade på plattorna. Det låter helt enkelt svinbra och grymt tajt redan från öppningslåten One By One. Efterföljande War är inte sämre.

Det jag tänker på mest är hur fruktansvärt bra Matti Alfonzetti sjunger. Bettet och rivet i rösten är fortfarande intakt, och tillsammans med bakgrundssången på Bergström och Persson låter denna aspekt av konserten mycket bra. Emellanåt kan jag sakna andragitarren som gav bandet det som jag då tyckte var ett av de köttigaste gitarrljuden jag hade hört på 90-talet – men ljudet denna kväll är ändå tjockt och härligt.

Att bandet dessutom är härligt taggat gör att det ska bli oerhört intressant att se hur bandet presterar när publiken är större. För att SKINTRADE fortfarande har kapacitet att skriva bra musik blir tydligt i nya låten Falling To Pieces som har ett tungt och förträffligt sväng som jag verkligen uppskattar, och det är någonting som aldrig blir föråldrat. Det är med en väldigt skön känsla inombords som jag lämnar KB denna kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *