Intervju: Eric Adams – Manowar

Året var 2005 och det gavs tillfälle för undertecknad att umgås och festa med grabbarna i MANOWAR i dagarna tre. En sen torsdagskväll i oktober när mörkret blivit som mest påtagligt, ljuder telefonen min och en viss Eric Adams presenterar sig. I dryga efterföljande timman pratas det om allt mellan himmel och jord. Nedan följer ett stort och sammanfattande utdrag ur samtalet.

Manowar Lineup

ERIC: Hej, detta är Eric Adams från Manowar som talar. Så Martin hur är läget, broder?
MARTIN: Jag pratar med en av the kings of metal och du frågar hur läget är? Det kunde inte vara bättre, Eric! Hur är det själv?
ERIC : (skrattar ljudligt), och säger; det uppskattar jag, broder. Det uppskattar jag.
Jodå, från att varit ute i skogen och jagat så är nu Manowars schema proppfullt igen. Just nu är jag och Karl Logan i Stockholm på promotion medan Joey DeMaio och Scott Columbus är inlåsta i studion. Nu börjar det äntligen hända grejer igen kan jag säga Martin!
MARTIN: Ni har ju varit borta ett bra tag nu från skivmarknaden…
ERIC: Som de flesta vet skadades vår gitarrist Karl Logan i en motorcykelolycka tidigare i år. När han blev skadad var vi 90 % klara med nya albumet som förövrigt är kallat GODS OF WAR och släpps i januari 2007. Innan dess så har vi precis i dagarna släppt senaste singeln kallad The Sons Of Odin och i november avtäcks vår nya dvd som heter The Day That The Earth Shock och är live från Earthshaker festivalen i fjol. Den dvdn är ett hett tips då den filmades i hela 26 vinklar med högdefinitions kameror. En hundra man stark kör och symfoniorkester var närvarande och alla exmedlemmar på scenen komplett med eld, bomber granater och så mycket heavy metal att ni gråter!

Live Earthshaker
Live Earthshaker Festival

MARTIN: Jo, jag vet för självklart var man på plats…
ERIC: Precis, broder! Då vet du vad det handlar om. Då vet du kanske också att vi hade fans närvarande som vallfärdat bara för oss från hela 37 (!) Länder! I Slutändan kan inga fans jämföra sig med våra! Och för att ta upp din fråga om att vi varit borta så är Manowar aldrig direkt lediga, men bara för att vi varit borta en del på de senare åren förutom dvdsläpp och Earthshaker så skall vi kompensera er rejält för tålmodig väntan! Lyssna nu här, broder!
MARTIN : Ja?…
ERIC: På dvdn från Earthshaker som kommer ut i November finns ett nummer. Registrera det senare på våran hemsida och ni har chansen att vinna, grabben hör detta, hela 2 specialbyggda Manowar helikoptrar värda cirka 400 000 kr styck! Handgjorda från första skruven speciellt för alla fans! Dessutom vill vi belöna alla fans som reser mellan länder för att se oss, så…besök vår turné i mars i Tyskland, medtag erat pass och visa upp där vi säljer merchandise och ni får en specialdesignad t-shirt helt gratis!

Earthshaker DVD
Earthshaker dvd

MARTIN: Även med eran fanträff i tankarna där man enades med sina bröder från hela världen, minglade med er, tävlingar, era harleys, ovanlig merchandise, med mera så konstaterar jag bara att jag är tom på ord broder! Inget annat band i världen gör såna saker för sina fans som ni gör, Eric! Någon sketen tävling har dem på sin höjd! För en flygtur med Bruce Dickinson får man punga ut med hela 800 dollar!
ERIC: Tack, broder! Det finns inte så mycket att orda om, det är bara så man skall göra mot sina fans om de är lojala.
MARTIN: Självklart! Nu till nya plattan…
ERIC: Vårat nya album heter GODS OF WAR och ska släppas någon gång under januari 2007. Konceptet spinner på vikingamytlogin drivet till sin spets. Manowar gör aldrig något halvhjärtat så förvänta er mer av den varan…
Här får man inte mycket syl i vädret när Manowar ångar på…
MARTIN: Så, GODS OF WAR är alltså ett konceptalbum och första delen av en följetång utav flera album?! Något man önskat som fan men inte fått…
ERIC: Precis, broder! Fansen kan förvänta sig att vi har mycket att berätta om det ämnet.
Förvänta dig att skivan kommer att sparka allas rövar! Vi tror fortfarande på sann heavy metal och har alltid gjort det!
MARTIN: En sak jag undrar är att Manowar aldrig pratar om sitt privatliv såsom ålder, favoritband med mera. Hur kommer sig detta?
ERIC: För att våra privatliv inte har något med Manowars musik att göra. Vi är ett heavy metal band inte en såpopera. Det ni ser är vad ni får. Det är ingen grej vi spelar på.
Det ni ser på jaktdvdn med mig och Chester Moore är vad mitt privatliv går ut på.
MARTIN: Ja, på tal på den Eric när andra metalband har tid över åker de hem och glor på tv, umgås med familjen, solar eller dylikt… Du åker ut i vildmarken med pil å båge och skriker och gapar och härjar som värsta vilde! Karl Logan kör Harley Davidsson lopp och krockar stup i kvarten; snacka om galet band!
ERIC: (Eric skrattar så ljudligt att jag får ont i öronen) Precis, broder! Så det skall vara!

Wild Life and Wild Times
Wild life and wild times DVD

MARTIN: Många med mig har snappat upp att ni gjort Courage på franska, Heart Of Steel på tyska och Nessun Dorma är på ren italienska; men efter allt snack om blondiner, vikingar, mjöd och norden borde väl det minsta vi svenska fans förtjäna är en hyllning till oss?
ERIC: Det är något vi har haft i tankarna länge, broder! Jag kan avslöja att på nya albumet har vi med en låt som innehåller hela 12 (!) olika språk! Hela textutdraget har jag inte för det ligger nog hemma hos Joey men det är ännu ett sätt att hylla våra nationsfria fans!
MARTIN: Helvete! Nu blir jag snart tvungen att bryta mig in i eran studio för att höra nya plattan!
ERIC: hahaha!
MARTIN: Att sångare är besvärliga, lata och suspekta människor behöver man inte vara ett geni för att konstatera. Alla större bands sångare har lämnat bandet någon gång för att snacka skit om sina forna bandkamrater, varpå några år senare återförenas. Folk kan säga vad de vill om Manowar men ni har ändå den mest lojala fanbasen i världen och du har ändå förmågan att blåsa bort de mesta så kallade sångarna med din pipa. Ditt register spänner ifrån flera minuters falsett till opera och skönsång. Frågan är att hur du hållit dig till samma band i 26 år?! Utan att tveka, utan ens en solokarriär? Vad är receptet för att få en sån sammanhållning?
ERIC: Det stavas; brödraskap! Vi tror på det vi gör och har alltid gjort det. Vi är enade som en familj. Det finns inte en chans i helvetet att vi skulle ändra oss på något sätt. Det är receptet. Vi är inte bara ett band på tomgång vi har sammanhållning, vi bryr oss om varandra. Precis som soldater i krig. Sen är det klart att det alltid funnits bra och dåliga tider.
I begynnelsen fick vi till och med stjäla mat för att överleva bara för att utöka showen!
Så pass mycket brinner vi för heavy metal, broder!

MARTIN: Så, Eric, din heavy metal galning, dela med dig med en utav dina turnébravader.

ERIC: Ok, visst! Den här berättelsen är faktiskt sann, och mycket rolig…
Vi hade precis fått nya scenkläder uppsydda åt oss men för att vi var så upptagna med annat så hade jag inte haft tid att prova dem. En kväll marscherade vi ut på scenen och öste på som vanligt. Stället var packat och längst fram stod en hel drös brudar. När jag väl lyckas dra blicken från deras tuttar, märkte jag hur de pekade mot mitt skrev och gapskrattade hela tiden.
Jag undrade vad de skrattade åt och tittade ner… och broder, det var det sjukaste jag varit med om i hela mitt liv. Sömmerskan hade glömt att sy igen mitt skrev så ballarna hängde ut! Jag blev så chockad att jag helt tappade bort mig och sprang bak till Joey DeMaio för att berätta det hela. Joey skrattade så mycket att han också kom av sig och nästan grinade av skratt. Så kan det gå…
MARTIN: (skrattar själv så mycket att jag tappar tråden totalt) Någon minut senare…
Ok, Eric var var vi nu… Jo, gitarrerna har fått avsevärt större del utav ljudbilden den här gången, tror du att de mest inbitna fansen med mig inräknat skulle reagera negativt på det?
ERIC: Nej det är inte så mycket jag tänkt på faktiskt. Vad menar du exakt?
MARTIN: Jo, basen har ju alltid haft största rollen ifråga om tyngd till exempel med produktionen på The Triumph of Steel smälter mina öron och hjärnan krossas så jävla hårt det är.
ERIC: hahaha! Tackar! Du är faktiskt den första som föredragit att ha kvar samma ljudbild mellan bas och gitarrer.
MARTIN: För att vidareutveckla snacket om sound förs frågan in på Dawk Stillwell; mannen som följt er under alla år och bygger alla era grejer. Ni håller världsrekordet som världens mest högljudda band, att se er live är som att mötas utav en tryckvåg. Ni kör så högt att skallen nästan flyger av… Ändå låter det inte dåligt. Det är fortfarande så rent och bra ljud…Inget annat band låter så…
ERIC: Ja, Dawk är en klass för sig och dessutom en sann broder. Vi får brev hela tiden om att de aldrig hört ett band låta så bra, ha så pass kraftfull utrustning med mera…
Det är bara oss förunnat.
MARTIN: Vad är ditt meddelande till folk som påstår att era texter går på rutin i en torktumlare?
ERIC: Berättelsen behöver förmedlas eller hur? Vad skall vi sjunga om då? Droger?
Detta är vad vi gör och tror på, om du inte gillar det så försvinn.

MARTIN: Få är gångerna då man kan gå ut på stan eller krogen utan kommentarer av mitt stolta bärande utav Manowartröja. Det är alltid någon lowlife någonstans som inte kan sköta sitt och därmed ej heller hålla sin käft stängd…
ERIC: Då är det bara att sätta upp fingret och gå därifrån, broder! De personerna kommer aldrig att förstå sann heavy metal ändå, så hoppet är ute.
MARTIN: Ja, precis. Såna personer förtjänar inte ens energin en diskussion tar.
Förresten, alla era exmedlemmar var närvarande på eran fanträff i Tyskland förra året.
Håller ni bra kontakt med dem eller?
ERIC: Självklart! Vi är en familj, ett brödraskap. Donny Hamzik pysslar med sitt egna företag, David Shankle håller på med sitt egna band, Rhino lirar i Holy Hell som även dem ligger på vårat bolag Magic Circle Music. Slutligen så åker Ross runt i Europa och kör gamla Manowarcovers. Håller arvet vid liv. En sann broder.
MARTIN: Snart 3 decennier sedan ni startade som band, Eric. Det är forfarande läder, jeans, långt hår, attityd och heavy metal på högsta volym som gäller. Ni har inte vikit er det minsta på något sätt.

ERIC: Den frågan får vi år efter år, i intervju efter intervju. Svaret är alltid detsamma.
Vi är dem vi är. Vi spelar inga roller. Det kan man fejka i ett par år inte i tre decennier.
Vi är äkta rakt igenom, vad mer skall jag säga. Alla är på sitt sätt och detta är hur vi är.
Vi är inte intresserade av något annat än heavy metal och allt vad det innebär.
MARTIN: Ni har nu existerat i dryga 26 år. Släpper snart erat tionde studioalbum och har turnerat världen över otalet gånger. Ni har härjat dag och natt i snart 3 decennier och ådragit er den i särkklass galnaste och mest hängivna fanbasen i världen. Ni har startat eget skivbolag. Du har släppt jaktdvd. Överallt ni går gråter, gapar, skriker och tatuerar sig era fans. Bara en sån sak som 37 enade nationer bara för er! Ni hyllas som the kings of metal.
Har ni några som helst mål kvar?

ERIC: Vi är inte som andra band i den frågan. Vi bara fortsätter att göra det vi gör.
Turnera, häva öl, åka harleys, skaffa pussy och spela så mycket metal att örena sprängs.
Det är livet vi valt och vi kan inte tänka oss att göra något annat. Vi fortsätter tills vi ramlar ihop.

MARTIN: Ok, Eric, berätta om era närmaste planer!
ERIC: Våran EP The Sons Of Odin släpps imorgon, dvdn från Earthshaker i november och splitter nya albumet Gods Of War avtäcks under januari 2007. Vi skall återigen ut och härja på turné och jag kan säga att nu rullar bollen igen på riktigt. Säg åt alla du känner att enas på våran nästa turné för den kommer att bli något utöver det vanliga och mer säger jag inte.
Det kommer i alla fall bli så mycket heavy metal att era skallar kommer trilla av!

Sons of Odin EP
Sons of Odin EP

MARTIN: ”Other bands play, Manowar kill!”
(Nu skrattar Eric Adams igen som han verkar göra åt allting)
ERIC: Precis så är det Martin! Precis så är det broder!
Så Martin, jag börjar få ont om tid här, har du några mera frågor, broder?

MARTIN: Det spelar ingen roll hur mycket skit eller idioter som cirkulerar i mitt liv: Det är skönt att veta att Manowar finns till. Ett band i särklass som inte någonsin viker sig och alltid levererat heavy metal med attityd. Ett av de få äkta banden som finns.
ERIC: Tack, Martin! Du är en sann broder! Det där värmer! Vi borde mötas upp igen, när vi nått Sverige.
MARTIN: Självklart broder! Så har du några sista väl valda ord att förmedla till läsarna utav Werock?
ERIC: Var redo, för nu handlar det inte om vilket band som helst. Nu är det Manowar som skall ut och härja världen över igen. Vi kommer med heavy metal jävlar och inga öron skall vara intakta efter vi drämt på! Vi kommer sparka röv! Var så säkra, när Manowar kommer till eran stad skall jorden skaka ordentligt!

MARTIN: Ok, tack, Eric för att du tog dig tid och ringde upp! Ses på vägarna! Hail!
ERIC: Alltid ett sant nöje att språka med en broder! Hejdå och hail!

Manowar LIVE
Manowar LIVE

Martin Lindberg

En reaktion på ”Intervju: Eric Adams – Manowar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *