Live: Kvelertak

ARTIST: Kvelertak
LOKAL: Kulturbolaget, Malmö
DATUM: 13 december, 2011

KVELERTAK har haft en häpnadsväckande utvecklingskurva – 21 juni släpptes bandets debut och sedan dess har bandet turnérat i stort sett konstant. Det märktes tydligt när bandet igår avslutade turnén efter lite mer än 300 spelningar. KVELERTAK har blivit ett oerhört väl sammansvetsat kollektiv som verkligen är medvetet om vad de vill uträtta på en scen. Och trots att intensiteten är uppskruvad till max har de en förbryllande förmåga att hålla ihop låtarna på rätt sida av kaoset som hotar att ta över i snart sagt vartenda stycke bandet spelar.

Bandet öppnar också groteskt starkt – Sjøhyenar (Havets Herrer) och Fossegrim sätter standarden direkt. Väldigt märkbart är att publiken verkligen inte är stillasittande, utan nu plockas hardcoretakterna fram på allvar och det hoppas och moshas i det närmaste direkt. Detta är för övrigt påtagligt under konserten – KVELERTAK är verkligen ett utpräglat HC-band i sitt uppträdande på scen. Visserligen har bandet en del inslag av metal i sin musik, men det blir ändå tydligt var hemvisten är.

Och det blir också lite grand av bandets akilleshäl – för alldeles oavsett hur mycket jag än gillar sväng, tyngd och breakdowns så blir det efter ett tag aningens för mycket av det goda.

Men till största delen är det ett rent nöje att beskåda stavangergutterne – helt enkelt för att de verkligen trivs med vad de gör – och de agerar med den största hängivenheten jag sett på bra länge. Samtliga medlemmar röjer på en fullständigt galet vis, och det dröjer inte speciellt innan svetten stänker ner publiken. Sångaren Erlend Hjelvik är ett kapitel i sig då han har tagit sitt eget röj ett snäpp över de andras – jag blir rent taget över hur han orkar pumpa på med den frenesin som uppvisas denna kväll. Höjdpunkten är personligen när bandet drar igång Offernatt som följs av Ulvetid. Röjet blir så massivt att jag tappar andan.

KVELERTAK levererar en konsert värdig ett headlinerband. För där är bandet nu. Hårt slit tar dig dock bara så långt, och jag känner i ärlighetens namn att skiva nummer två kommer bli mer avgörande än i många andra fall. Att det kommer bli röj kan vi dock sluta oss till redan nu – för live är det oerhört kul att beskåda bandet. Det visade KVELERTAK i går med eftertryck.

Setlista:
Sjöhyenar
Fossegrim
Blodtörst
Sultans Of Satan
Nekroskop
Spring
Offernatt
Ulvetid
Liktorn
Trepan
Ordsmedar Av Rang
Mjöd
Utrydd Dei Svake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *