Intervju: Tommy Hjelm från Insense

– Nästa gång vi är ute och spelar i Europa kommer INSENSE inte att vara okända för någon, och det kommer att leda till mycket gott. Orden fälls av den norska metalakten INSENSEs frontman och sångare Tommy Hjelm, och anknyter naturligtvis till bandets deltagande på aktuella ”Defenders Of The Faith”-turnén tillsammans med bland andra IN FLAMES. Vi skall återvända till det ämnet, men först backar vi bandet en smula – det har nämligen inte alltid varit lika mycket guld och gröna skogar som i nuläget…

Tommy har i tidigare intervjuer konstaterat att INSENSE under sin karriär bitvis har kämpat i uppförsbacke för att nå acceptans, särskilt hemma i Norge där bandet inte riktigt passat in med sin totala brist på scensmink och kaxig attityd. Jag undrar ifall detta nu har börjat förändras, i och med att bandet får mer exponering och erkännande utomlands?
– Den norska marknaden är nog inte lika polariserad som den var förr, funderar sångaren. Nu har ett band som KVELERTAK plötsligt satt en ny genre på kartan, och norska ögon öppnas generellt mer och mer för nya stilar. Vår egen fan base är stabil och aningen växande, skulle jag väl säga, och vi märker att intresset för oss ökar. Det har säkert att göra med att folk har sett oss här och var och börjar få ett förhållningssätt till oss.
Ja, varje metalfan av proper klass lär väl ha noterat namnet INSENSE, när man nu betar av Europa tillsammans med RISE TO REMAIN, GHOST, TRIVIUM och IN FLAMES under den gemensamma flaggen ”Defenders Of The Faith”. Vad tror Tommy att den exponering man får i och med den här turnén innebär för bandets framtidsutsikter?
– Det bidrar helt klart till att sätta vårt namn på kartan. Det är väl naturligt att kidsen främst kommer för att se IN FLAMES och TRIVIUM, men de tar med sig vårt namn hem i minnet. Nästa gång vi är ute och spelar i Europa kommer INSENSE därför inte att vara okända för någon, och det tror jag kommer att leda till mycket gott.

När det gäller det där med turné-sällskapet, kan jag inte låta bli att ställa den sympatiske norrmannen en spetsig fråga. Han har nämligen tidigare konstaterat att bandet vid inspelningen av senaste plattan ”Burn In Beautiful Fire” var noga med att inte produktionen skulle låta alltför massproducerad och amerikaniserad. Nu turnerar man tillsammans med band som RISE TO REMAIN och TRIVIUM – handen på hjärtat, vad tycks det egentligen om deras sound…?
Hjelm skrattar till, innan han svarar med visst eftertryck:
– Först och främst vill jag säga att de är väldigt bra personer och jävligt duktiga musiker! Men som du säkert kan ana, lirar de det slags polerad metal som jag inte har alltför mycket av i skivsamlingen där hemma… Dock har jag inget emot att nämnas i samma sammanhang som dem; de är tydliga i sitt uttryck och vet vad de vill åstadkomma. Dessutom är de riktigt grymma att se live!

Oavsett vad Hjelm och de övriga kan tänkas tycka om resesällskapet (det mesta verkar ju vara positivt) innebär den här turnén onekligen ett steg upp i rankingen för norrmännen. Jag kör den klassiska sportreporterfrågan, och undrar hur det egentligen känns att turnera land och rike runt med en jättecirkus likt ”Defenders Of The Faith”?
– Det känns nästan lite för stort ibland. Alla är väldigt proffsiga, banden som spelar skitbra, och vi får känna på vad det verkligen innebär att vara på turné. På förhand är man nästan beredd på att bli behandlad som bottenslam – något vi trots allt är i sammanhanget – men såväl alla i banden som alla roddarna är supertrevliga och hjälpsamma. Sedan gör det ju heller inte direkt ont att ha runt 1000 personer i lokalen varje gig… Inte dåligt för att vara runt klockan sex på kvällen!
Jag noterar för mig själv att Hjelm uppenbarligen innehar en väl blygsam uppfattning om det egna bandets status och värde, men låter det passera. Istället tar jag fasta på kommentaren om hjälpsamma personer. INSENSE är numera kontrakterade till Selective Notes, det managementbolag som IN FLAMES Anders Fridén äger, något som säkerligen bidragit till norrmännens plats på turnén. Är samarbetet med Selective Notes rent affärsmässigt, eller lägger Anders ner mycket personligt engagemang i era mellanhavanden?
– Exakt vad som utspelat sig i kulisserna i samband med den här turnén vet jag uppriktigt sagt inte, men jag vet att Anders är väldigt passionerad kring allt han företar sig. Han ser samtliga av våra gig och har mycket åsikter om det vi gör. Han har en tydlig uppfattning om hur vi bör utnyttja det momentum vi får genom den här turnén, och tänker långsiktigt. Det gillar jag; han är en bra kille.

Bra killar är även herrarna i INSENSE, i alla fall gissar jag att många av bandets fans skulle instämma i det påståendet. En nära kontakt med sina anhängare är av vikt för Tommy och hans bandkamrater; som ofta tipsar, stöttar och diskuterar med fans på nätet. Finns det några farhågor att tappa en del av den här närheten, ifall INSENSE skulle få en rejäl skjuts och på allvar bli ett namn för de större scenerna?
– Nej, inte egentligen. Jag tror folk ser väldigt tydligt att vi huvudsakligen är ett klubb-band, även om vi just nu förirrat oss upp på lite större scener, konstaterar Hjelm med ett skälmskt tonfall. Jag noterar att vi hittills gjort bäst ifrån oss på lite mindre spelställen, där vi kommer närmare publiken. Och med mindre menar jag 2000 till 5000 människor, fyller sångaren i med ett skratt.
Enligt den klassificeringen tillhör Scandinavium inte ett av INSENSE primära val som giglokal. Att döma av den YouTube-video från nämnda lokal den 19 november i år, där bandet framför låtarna ”Surviving Self Resentment” och ”Burn In Beautiful Fire”, verkar gensvaret dock ha varit gott. Vad finns det att säga om den spelningen?
– Den var super; de som inte var där missade en fet show! Jag blev överraskad av hur många som var där så tidigt, men kanske var det en och annan som såg oss på Metaltown i somras och lade oss på minnet då. Återigen visade sig Göteborg vara en av de bästa spelorterna på turnén; detsamma gällde i somras. Dessutom var det min födelsedag den här kvällen, så jag fick ett unisont framförande av ”Ja, må han leva” från publiken. Tusen tack för det, Göteborg!
Bara för västkustbor att suga åt sig av berömmet, alltså. Jag frågar Tommy vad mer det finns att berätta om från den pågående turnén. Någon särskild anekdot eller episod dela med sig av?
– Åh, det har funnits många trevliga kvällar. Jag har fått se många bra konserter, och det har varit väldigt kul att sitta på sidan av scenen och se besättningen jobba. Det är grymt att se så många proffs i arbete, och då jag är lite förtjust i det här med organisation finns det mycket att ta med sig. Sedan var det även roligt när min flickvän ringde mig på FaceTime mitt under IN FLAMES gig i Offenbach. Hon fick se 15-20 minuter live – teknikens under!
Det låter som om allt bara varit positivt, med andra ord?
– Tja, det enda negativa skulle väl vara att vi haft en del strul med turnébussen. Den luktar fuktskadat och är antingen skitvarm eller skitkall, så den kommer jag verkligen inte att sakna att sova i…

Nu i mitten på december är ”Defenders Of The Faith”-turnén slut, och att döma av kalendern på bandets hemsida är det en tämligen lugn och stillsam jul som gäller. Enda bokningen i skrivande stund är ett gig på hemmaplan i Tromsö i februari månad. Hur ser framtidsplanerna ut för INSENSE; vad händer framöver?
– Jag tror att vi spelmässigt är färdiga för i år. Ambitionen är att göra en ny Europaturné ganska tidigt under nästa år, men jag vet inte exakt hur våra planer kommer att se ut. Det blir i alla fall fler spelningar ute i Europa, vilket gläder mig!
Apropå framtidsplaner kan jag inte låta bli att avsluta med att ställa Hjelm den givna kontrollfrågan: inga planer på att klippa av dig dina meterlånga dreads?
– Jo, många! Det är en dröm jag har, men dessvärre funkar de så bra live att jag får lov att behålla dem ett tag till. Mina vikar har dock börjat kräva rätt mycket areal där uppe, så håret sjunger väl på sista versen oavsett mina planer och förhoppningar…
Så kan det mycket väl vara, men för INSENSE som band känns det som om den musikaliska sagan precis börjat ta fart – där finns det nog flera verser kvar att ta del av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *