Celestial Decay – QuantumX

cuantumxARTIST: Celestial Decay
TITEL: QuantumX
RELEASE: 2014
BOLAG: Music Alliance

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Martin Bensch

För fyra år sedan recenserade jag CELESTIAL DECAYs debutalbum “Contradictum”. Då var mitt omdöme om bandets tonkonst att

[s]ammantaget gör CELESTIAL DECAY mycket rätt med sin debutplatta – de vinner inte över mig helt och hållet, men bjuder på en hel del intressant musik som trots sina brister till stora delar gör jobbet.

När det nu är dags för skiva nummer två märker jag att flera saker är desamma som på debuten: det rör sig om en lång skiva, 15 spår lång. Det finns talade passager. Det rör sig fortfarande om extremt storvulen symfonisk power metal. Jag vet att vår expert på området Mats Manhammar skulle uppskatta detta.

Sedan upphör likheterna. För denna gången övertygar CELESTIAL DECAY mig om att de är värda min uppmärksamhet. Detta är i all sin enkelhet ett stort erkännande då ni sedan länge borde veta att dylik musik inte brukar vara min kopp valfri dryck. Förutom de talade passagerna från Lisa Börtner, som jag fortfarande har invändningar emot så bjuder bandet med masterminds Hobbe Houshmand och Freddy Olofsson på en väldigt genomarbetad och stringent bra skiva. Framför allt är det plattans mitt och avslutande del som musiken verkligen fattar tag i mig. Från låt 6, otroligt fina balladen Power Of Will där även skivans mer än ypperliga produktion kommer till sin fulla rätt, lyckas bandet i varenda låt bjuda på något som har fått mig att återkomma till skivan betydligt oftare än vad jag gjorde med debuten.

Med huvudmännen fokuserade på gitarrspel och komponerande så rymmer bandet flertalet sessionsmusiker. Andi Kravljaca på sång imponerar storligen på mig. Han har ett brett register och en synnerligen dynamisk röst. Jag gillar också trumspelet från William Seidl.

Att bandet lyckas övertyga en recensent som undertecknad att det nog kan vara värt att hålla koll på CELESTIAL DECAY i framtiden det är att ta som en komplimang. Jag plockar fram betygssjuan utan att tveka. Betyget är att betrakta som starkt.