Sarea – This Is Not Goodbye


SAREA - This Is Not Goodbye - CoverARTIST
: Sarea
TITEL: This Is Not Goodbye
RELEASE: 2016
BOLAG: Supernova Records

BETYG: 6/10
SKRIBENT: Fredrik Sandberg

När SAREA släppte föregående alstret, “Alive” (2010), recenserade jag den plattan på annan adress. Jag konstaterade då att hitrefrängerna var generöst förekommande, men att “…nästan varenda ett av skivans elva spår har exakt samma uppbyggnad, med snyggt och drivet dödsmetallriffande och growl fram till refrängen, där hitmaskinen vrids upp till full effekt. Bristen på variation i det avseende får det hela att kännas en smula förutsägbart och minst sagt utstuderat.”

Bandet har i viss utsträckning tagit lärdom. Även om bandets grundläggande DNA knappast har förändrats (det handlar fortfarande om en kropp av elegans och melodier iklädda en hårdare riffskrud) är variationen något större på “This Is Not Goodbye”. The Catch 22 är föredömligt hård rakt igenom, och Hope må förvisso ha en snygg refräng men den levereras med desperat skriksång. Variationen är alltså något större denna gång, vilket är av godo.

Inget ont om insmickrande melodier (bandets bästa låt är förmodligen oförskämt hittiga Borderline från förra plattan) men i mina öron är SAREA som allra bäst när de omfamnar sin lite mörkare sida. Lyssna t.ex. på TwentoOne, där den blytunga inledningen är omöjlig att inte nicka i takt till medan de efterföljande lugna partierna känns lite för radio-skvaliga för att verkligen få fäste.

Överlag är “This Is Not Goodbye” en elegant platta, förmodligen väl anpassad både för den något yngre publiken och den amerikanska marknaden. Det känns som en väldigt, tja… samtida platta, helt rätt i tiden. Möjligen är mitt problem att det är jag som inte är samtida, för jag har lite svårt att fullt ut gå igång på detta. Det är välskrivet, välproducerat, väl utfört – men jag saknar det där lilla extra, en nerv som får det att sticka ut.

Dock: är du ett fan av band som SONIC SYNDICATE, SCAR SYMMETRY, SOILWORK (i deras mjukare stunder) eller THE UNGUIDED gör du förmodligen klokt i att spana in SAREA, då de är och nosar på samma nivå.