Best of 2015 – Manhammer


2015 är lagt till handlingarna, men innan WeRock på allvar tar sig an det nya året så återstår den oerhört grannlaga och (allt som oftast) ljuvt problematiska uppgiften att sammanfatta vilka skivsläpp som var de bästa under 2015. I vanlig ordning får ni förutom respektive skribents topp 10 också en del annan mumma. Vi kör!

Topp 10 skivsläpp

10. ”Dracula: Swing of Death” – JØRN LANDE & TROND HOLTER
För att Dracula är Dracula och Jørn Lande alltid är Jørn Lande.

9. ”Disciples of the Sun” – PYRAMAZE
Bandet som byter stil oftare än andra byter scenkläder spelar mer progressive än power metal på sitt senaste släpp. Även om jag gillade den förra inkarnationen bättre är ”Disciples of the Sun” tillräckligt intressant och välspelad för att kvala in på årsbästalistan.

8. ”Kingdom of Rock” – MAGNUS KARLSSON´S FREE FALL
Mer AOR än metal, men med sångare som Jørn Lande, Joe Lynn Turner och Tony Martin samt en kompositör som Magnus Karlsson är det svårt att misslyckas.

7. ”As Daylight Breaks” – SERIOUS BLACK
”Supergruppens” första släpp osar kvalitet. Urban Breeds insatser vid mikrofonen väger upp för det faktum att vissa låtar kan tyckas vara i mjukaste laget. ” Titelspåret tar, utan konkurrens, priset för årets bästa hårdrocksballad.

6. ”Ravenhead” – ORDEN ORGAN
Med sin blandning av RAGE och BLIND GUARDIAN lyckas tyskarna i ORDEN ORGAN skapa riktigt trevlig stämning. Gästsångarna Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) OCH Joacim Cans (HAMMERFALL) bidrar positivt till helheten.

5. ”The Book of Souls” – IRON MAIDEN
MAIDEN visar att gammal är äldst. Att släppa en såhär relevant dubbelskiva 35 år efter albumdebuten är grymt imponerande!

4. ”Time Stands Still” – UNLEASH THE ARCHERS
Med en skiva som låter som en ohelig allians mellan BATTLE BEAST och 3 INCHES OF BLOOD är kanadensiska UNLEASH THE ARCHERS tredje fullängdare en mycket positiv överraskning. Högstanivån är ruggigt hög, nu återstår bara att höja lägstanivån på låtskrivandet.

3. ”Beyond the Red Mirror” – BLIND GUARDIAN
Hansi med mannar revanscherar sig rejält efter den lite mer tveksamma ”At the Edge of Time”. Varje ny lyssning blottlägger nya lager av intressanta detaljer. Oerhört välgjort hantverk och inspirerande kompositioner.

2. ”Gods and Generals ” – CIVIL WAR
Krigspoeternas andra giv visar att den första fullträffen inte var någon lyckoträff. En skiva med bara ett fåtal blindgångare och med en Nils Patrik Johansson i högform gör att bandet tar upp kampen med SABATON om Dalarnas hårdrockstron. Frågan nu är bara hur bandet kommer att påverkas av sologitarrist Montelius avhopp.

image1. ”Space 1992: Rise of the Chaos Wizards” – GLORYHAMMER
Att skottarna (och schweizaren) i GLORYHAMMER skulle knipa tredjeplatsen på min årsbästalista 2013 var för mig en stor överraskning. Efter ännu en skiva med extra allt är det inte en lika stor överraskning att uppföljaren kniper årets förstaplats. Uppföljaren är nämligen minst lika bra som föregångaren!

Årets övriga utmärkelser

Bästa konsert: FALCONER, Wacken Open Air – Enligt egen uppgift sista turnén någonsin. Stor magi.
Årets låt: “As Daylight Breaks” – SERIOUS BLACK
Årets sånginsats: Jörn Lande – alltid!
Årets besvikelse: Lemmys bortgång. Hårdrocksvärlden blir sig aldrig riktigt lik igen.

2 reaktioner på ”Best of 2015 – Manhammer”

  1. Bra lista!!!
    Trodde jag var ensam om att gilla nya Civil War. Jag har inte sett många spaltmeter om de tunga och bra släppet…
    För övrigt, har du hört Manimal`s nya…?

  2. Tack för berömmet Diamond och kul att du gillade min lista! Hade faktiskt helt missat att Manimal efter många år tydligen släppte nytt material 2015. Men det får jag givetvis ta och kolla upp. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *