Meshuggah – The Violent Sleep Of Reason

meshuggah_-_the_violent_sleep_of_reasonARTIST: Meshuggah
TITEL: The Violent Sleep Of Reason
RELEASE: 2016
BOLAG: Nuclear Blast

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Att mäta tid med hjälp av när MESHUGGAH släpper ny skiva ger vid handen att det är fyra år sedan “Koloss” kom ut, och innan dess 4 ytterligare år sedan “ObZen” gavs ut.

Nya skivan “The Violent Sleep Of Reason” visar på att bandet nu är tillbaka i en synnerligen stark form. Personligen tycker jag att “Koloss” var lite av en mellanskiva för ett band som i alla fall jag förväntar mig elitprestationer från på varje skiva. Henrik Nygren skrev i sin recension av “Koloss” att skivan led av att det fanns för lite variation i låtarna, att de påminner för mycket om varandra.

Detta känns väldigt långt borta, för även om bandet som vanligt övertygar med sin förkrossande tyngd och malande rytmer så finns det på “The Violent Sleep Of Reason” en lekfullhet och ett sväng (!) som lyfter skivan ytterligare några snäpp.

Dessa små element gör verkligen underverk i snart sagt varenda låt på skivan. Öppnaren Clockworks som är en ren kross egentligen får en luftighet av en rent ljuvlig rytmik från gitarristerna Thordendal och Hagström, Monstrocity har en tydlighet och skärpa i samspelet mellan Haake på trummor, gitarrerna och Jens Kidmans sång. Kidman gastar förresten bättre än någonsin.

Det känns nästan konstigt och, ja fel, att skriva att det har aldrig varit så roligt att lyssna på MESHUGGAH då de flesta söker sig till bandet på grund av bandets oerhörda tyngd och snårighet. Men så är det alltså. Personligen tycker jag att bandet aldrig har låtit bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *