100 choice cuts, 2017

Nedräkningen har börjat. I skrivande stund sliter samtliga WeRock-skribenter med det som vanligtvis utgör såväl WeRock-årets höjdpunkt som dess största stresspåslag: Årsbästalistan. Vår skribent Fredrik tar er med på en resa genom resonemangen, svårigheterna och en lista över 100 choice cuts från musikåret 2017.

Den där listan, ja… Vad som dyker upp där är alltid ovisst. Det enda man kan vara säker på är att urvalet nästan alltid känns lite som ett mission impossible, samt på att vi WeRock-skribenter inte kommer att vara ense om särskilt mycket. Förhoppningsvis kan det sistnämnda tas som en garant för kvalité, då det innebär att det är många olika stilar, skivor och artister som har passerat revy i redaktionens lurar under året.

Undertecknad har under året lyssnat in mig på lite drygt 100 skivor, för att utifrån det börja gallra. Jag vet att jag inte är bäst i klassen på det, utan att mina kollegor sannolikt slår mig på fingrarna. Där ligger alltså ribban. Konkurrensen är alltså stenhård, och frågorna man måste ställa sig är många. Hur bra är egentligen den där comeback-plattan från de gamla hjältarna? Är den där udda, skruvade skivan genial eller bara konstig? Den där vackert melankoliska plattan som är så jävla bra i februari, funkar den alls i juli-solen? Väger det fantastiska gitarr-liret på det meckiga dödsmetall-släppet upp för den kanske inte lika lysande sånginsatsen? Och den där off topic-skivan som inte alls är metal, kan man plocka in den på listan?

Ja, ni fattar. 100 skall bli 50 skall bli 20 skall bli 10, och till slut känns flaskhalsen så trång, så trång… I år har dessutom varit ett mångsidigt och ganska starkt musikår, det är åtminstone min känsla. vilket inte gör det lättare att stycka upp det hela. För att exemplifiera detta följer här nedan en lista med 100 choice cuts från året, och det med 100 olika artister! Mestadels metal i alla dess former, absolut, men även svensk trallpunk, hårdtechno, pianomusik, bluesrock, cirkusmusik (jodå, jag lovar!), keltiskt doftande sjörövarmusik, R’n’B, sydstatsrock, deppig post-metal och mer därtill. Något du gillar borde du hitta – om inte, så behöver du sannolikt faktiskt överväga att musik inte är din grej, trots allt…

Vilka av de skivor som här finns representerade som dyker upp på någon av våra årsbästalistor låter jag vara osagt. Några av dem gör det garanterat, men lika säkert är att alla inte är fångade i detta urval. Kommentera gärna med vilka uppenbara kandidater just du tycker att har missats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *