Hot or not? – Augusti 2024

Att få utbyta tips och tankar kring ny musik är alltid ett sant nöje för musiknördar. Därför kör vi på WeRock varje månad en spaningsrunda bland nysläppt material, och plockar några potentiella russin ur kakan.

Dock är det ju inte givet att alla alltid är överens om vad som är bra, så frågan som måste ställas är uppenbar: Briljant eller stenkol? Svängigt som satan eller guuud så tråkigt?  Smält stål eller ljummen folköl? Helt enkelt… HOT OR NOT?

LÅT: Shadows
ARTIST: Deliver The Galaxy
VALD AV: Amelie

Martin: Nja, helt tokigt är det inte. Men jag har aldrig varit, och kommer sannolikt aldrig att bli, ett fan av voiceovers i låtar. Så inledningen sänker helhetsbetyget för mig i alla fall. Refrängen är väl inte helt avig, men lite ljummen?  Överlag får jag känslan av att detta är ju inte direkt dåligt, men inte heller nåt som får pulsen att rusa hos mig. Ljummet.
Robert: Det här är spännande tycker jag. Bra djup, kontraster mellan det melankoliska och drivna. Möjligen kan kan tycka det blir lite …ryckigt?… ibland, men det är petitesser. DELIVER THE GALAXY är en ny bekantskap för mig, och något jag kommer kolla in mer!
Fredrik: Via den här låten, som precis likt bandet som helhet var en ny bekantskap för mig, upptäckte jag tyskarnas andra färska (och lite råare) singel Live.Die.Repeat, och för detta är jag synnerligen tacksam. Den låten är enkelt en av årets bästa så här långt! Men nu snackar vi förstås Shadows. Som, även om den inte når riktigt samma svindlande höjder, också den är glödhet. Den lugna inledningen håller på för länge, men sen är kombinationen av vacker, spröd melankoli och rå, rivig desperation kalasfin. Hoppas verkligen på fullängdare i år, det luktar årsbästalistan lång väg!

LÅT: Hostage
ARTIST: Fit For An Autopsy
VALD AV: Fredrik

Amelie: Det händer mycket under låtens 4:40 minuter. Och sånt kan ju vara positivt. Här känns det mer splittrat för mig tyvärr och jag får inget grepp om låten alls. Ganska svalt.
Martin: Fruktansvärt tungt, och bra! FIT FOR AN AUTOPSY har ju dykt upp här innan, och när de låter så här gör det alls inget. Älskar produktionen som fan! Bra atmosfär, och snyggt gitarrspel gör att jag går igång på detta, trots att låten är lite alibi-artad i refrängen. Varmt!
Robert: Älskar när FIT FOR AN AUTOPSY går på tyngd och kross, det är då de är som allra bäst. De tekniska döds-delarna och när de svävar lite i refrängerna är helt okej de med (stundtals tänker jag på KILLER BE KILLED) men tilltalar mig inte riktigt lika mycket som när jag ligger under stenkrossen. Långsamt. Tungt. Hett detta!

LÅT: §1
ARTIST: Opeth
VALD AV: Martin

Robert: Måhända är det törsten av nytt med OPETH i kombination med att Åkerfeldt growlar igen, men visst välte låten §1 allt över ända när den släpptes som från ingenstans. Och ny platta snart också – what’s not to like? Inte mycket, men… med ett knippe varv och den initiala lystern avtagande ska man ändå vara nykter: detta är INTE det bästa bandet släppt i låtväg. Det säger kanske ingenting då detta fortfarande är rykande hett. Det säger kanske mer, speciellt om verkshöjden dessa herrar besitter?
Fredrik: Det är ju svårt att inte gilla OPETH, då den högstanivå bandet besitter är monumental. Här måste en ärlig bedömning dock konstatera att det blandas och ges. Mycket av låten är riktigt, riktigt bra, men mellanpartiet med tickande klockor och ganska planlöst flum tar ner helheten ganska påtagligt. Men visst, fortfarande mer varmt är kallt.
Amelie: Jo, men visst är det OPETH och gott så. Men detta gör mig inte direkt lycklig och jag känner mig inte så super-pepp inför kommande albumsläpp som jag önskat. Varmt men inte så hett som jag kanske hoppats på.

LÅT: I Am Death
ARTIST: Bloodstain
VALD AV: Robert

Fredrik: När riffandet drar igång låter det som något taget direkt från METALLICAs “Ride The Lightning”-platta, om än med en snäppet vassare trummis här). Charmigt, och överlag så finner jag till min förvåning att jag tycker detta är ganska tralligt. Sen är den nasala sången i verserna mer än lovligt enerverande, det kan jag inte blunda för. Ljummet.
Amelie: Thrashig heavy metal i traditionell stil. Absolut dugligt att lyssna på men jag går hellre till originalen än detta. Ljummet.
Martin: Fler som får vibbar av METALLICA och MEGADETH? Nu behöver detta inte vara nåt dåligt, men det kanske blir lite väl övertydligt att BLOODSTAIN uppskattar thrash-nestorernas musik? Bra driv dock, och fint gitarrspel. Produktionen är en dröm. Inget att skriva hem till föräldrarna om, men klart underhållande i stunden. Varmt mot kokande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *