Live: Watain

ARTIST: Watain
LOKAL: Kulturbolaget, Malmö
DATUM: 29 oktober, 2010

Inget band kan som WATAIN med emfas hävda att de just nu förkroppsligar black metal-genren. Med kompromisslöshet och stor integritet har bandet karvat ut en trovärdighet som inga andra band har just nu. 2007 års ”Sworn To The Dark” och årets makalösa giv ”Lawless Darkness” har med rätta befäst gruppen som banérförarna för satanistisk black metal i DISSECTIONs efterföljd.

Att säga att jag hade skyhöga förväntningar på bandets konsert är att underdriva – aldrig förr har jag sett fram emot att bli golvad, hänförd och chockad av en konsert som denna. Och jag blir inte besviken. Bara den scenrigg som bandet använder sig av, med mycket levande eld och kadaver, förstärker bara intrycket att det är något mycket större än ett framförande av låtar som kommer att vräkas ut över den stora publiken på KB. När bandet väl går på är det med en seriositet och en hårdhet som begeistrar – jag kommer på mig själv med att rysa till tonerna av inledande Malfeitor. Rent låtmässigt ligger tonvikten på material från senaste släppen – tre låtar förutom Malfeitor; Reaping Death, Total Funeral och favoriten Wolves Curse från ”Lawless Darkness” blästrar trumhinnorna denna kväll. I övrigt märks låtar som Satan’s Hunger, Legions Of The Black Light, The Serpent’s Chalice och titellåten från förkrossande ”Sworn To The Dark”. Bandets övriga diskografi, ”Casus Luciferi” representeras av Devil’s Blood, och ”Rabid Death’s Curse” av On Horns Impaled. Dessutom klämmer bandet in en cover av BATHORY i form av Sacrifice. Samtliga låtar framförs med en sådan kraft och enighet att jag inte kan göra annat än kapitulera – Erik Danielssons sång är kraftigt förstärkt av reverb, liksom trummorna bitvis, vilket gör att den tempelliknande känslan förstärks än mer – ljudbilden är något som jag flera gånger noterar. Den tekniker som rattade in det ljudet lyfter jag verkligen på hatten för – enda invändningen jag har är att jag skulle vilja ha mer tydligt anslag på bastrummorna, annars är ljudet klockrent.

Att WATAIN är mer än ett band blir denna kväll uppenbart – detta är ren urkraft genom musik som är ämnad för att skaka om, beröra, chocka inte för sakens skull utan för att det ingår i en väldigt noggrant genomtänkt idé. WATAIN är ett smart band som innan de går upp på scen vet vad de vill förmedla och hur de ska göra det. Nonexistent är det mellansnack som kan fördärva en konsert i andra bands fall – WATAIN pumpar på oftast utan detta, och sägs det något är det i stil med ”En bitter och hård sanning – av intet är du kommen, intet skall du åter bli” – och för en gångs skull känns yttrande av detta slag totalt rätt.

Är man överhuvudtaget intresserad av black metal har man koll på WATAIN. Vill man ha en visning av vad denna musikgenre är i sin renaste form just nu har man inte råd att missa WATAIN live – så mycket närmare kärnan i denna kaosartade musikstil kan man inte komma för tillfället. Det visade bandet med emfas igår på KB.