Live: Misery Index

ARTIST: Misery Index
LOKAL: Biljardkompaniet, Kristianstad
DATUM: 29 juli, 2014

MISERY INDEX från Baltimore i Maryland är inte de stora arenornas band. I bandets gryning inbillar jag mig att bandet lirade på små, ganska nergångna hak i en hemstad som var hårt härjad av urban slitning, knark och korruption. Eller så är det bara så att jag har överdoserat på The Wire.

Förra gången jag såg bandet var det en del av Full Of Hate-turnén som med våldsam kraft härjade runt i landet. Jag såg då ett band som krossade Trädgår’n i Göteborg, ett ställe modell större, och som mer än väl gav huvudakterna BEHEMOTH och CANNIBAL CORPSE en match. Oavsett ställe så visar MISERY INDEX att man är en urkraft i livesammanhang – så även på Biljardkompaniet i Kristianstad denna kväll. Under spelningens gång kommer jag ändå på mig själv att tänka hur underbart absurt det är att se ett band av denna dignitet på ett ställe som marknadsför sig som ”the number one sportsbar” och som huvudsakligen trakteras av biljardspelare.

 

I övrigt imponeras jag storligen av bandet. Det som skiljer MISERY INDEX från så många andra höghastighetsblästrande band är att de har en verkligt gedigen ådra för låtskrivande, inte minst märker man detta på senaste plattan ”The Killing Gods” som fortsätter den verkligt urstarka trenden som tog sin början på ”Traitors”, samt att de har en känsla för brutalt sväng. Ta öppningslåten Carrion Call. Den går sannerligen fort, men har ett väldigt njutbart sväng som gör att den lilla men ack så hängivna publiken headbangar något vansinnigt. Om bandet tycker att de har lirat på roligare ställen så märks det inte – MISERY INDEX är en maskin live och de lirar så tajt att man inte skulle kunna få in ett frimärke någonstans. Trummisen Adam Jarvis lirar som vanligt med en brutal ackuratess som nog får fler än undertecknad att salivera lite extra. Han driver resten av bandet skoningslöst framåt i låtar som Black Sites, Conjuring The Cull, Sleeping Giant, The Illuminaught och inte minst avslutande krossarduon Embracing Extinction och Traitors.

Jason Netherton på bas och sång verkar trivas allt mer ju längre kvällen lider, Mark Kloeppel på gitarr och sång skämtar om att han minsann trodde att det skulle vara svalt i de nordiska länderna och Darin Morris på gitarr ler mot publiken mest hela tiden.

MISERY INDEX lirar skjortan av de flesta band, och jag lämnar Kristianstad med en verkligt gemytlig känsla inombords. Och med svettyngda kläder kan tilläggas. Bor man i Stockholm och gillar extrem musik så har man chansen att se bandet ikväll till det facila priset av noll kronor. Jag tycker man ska ta den chansen, för när MISERY INDEX lirar så här, då är det fest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *