Orecus – Conclusion (EP)

Orecus - Conclusion EP 160x160ARTIST: Orecus
TITEL: Conclusion (EP)
RELEASE: 2016-04-22
BOLAG: Violent Groove

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Fredrik Sandberg

Trettiosju sekunder.

Så länge varar det tunga, kusligt smygande introt på första spåret Resurrections – sedan exploderar tillställningen i ett glödande inferno av genuint asförbannad growl signerad Christoffer Dorsin och mangel-trummor signerade Michael Dahström. Upplevelsen är både brutal och lyxig, lite som att bli örfilad med en champagne-doppad guldtacka, kanske…?

För att skippa liknelserna och gå rakt på sak: det står tämligen omgående klart att det som här presenteras är svensk kvalitetsdöds. Överlag handlar det mer om svulstigt mörker än om hooks och hjärngymnastik, utan att låtarna för den skull blir platta och tråkiga. Andra spåret The Aftermath bär till exempel vissa drag av såväl AMON AMARTH som MISERY INDEX. De som är bekanta med bandmedlemmen Elias Ryen-Rafsteds tidigare projekt DEATHEMBER (då bakom trummorna, nu på gitarr) skall alltså inte förvänta sig riktigt samma typ av diet här, då köttstyckena ORECUS serverar är blodigare.

Alla fyra rätterna på buffén har något att erbjuda. Tredje spåret Rot Into Nothing har som främsta kvalité ett okomplicerat, kompromisslöst mangel (även om den något mer intrikata, lågmälda avslutningen också är fin) och avslutande titelspåret sitter på en rejäl dos tyngd. Vassast är nog ändå inledande Resurrections, mycket tack vare att sånginsatsen här är som allra mest desperat och laddad.

Ni märker att jag gillar det ORECUS har att erbjuda. Med risk för att låta lite “Jante”, vill jag dock inte ropa hej innan bandet tagit sig över den trots allt ganska breda strömfåra det innebär att omvandla en vass EP till en slagkraftig fullängdare. Lyckas man överkomma den utmaningen, och hålla samma styrka i låtmaterialet även över betydlig fler spår (om/när den dagen kommer) lär nog bandet göra ett välförtjänt avtryck på den svenska metalscenen.

Den här blodiga steken var delikat – har ni en större på menyn…?