Horisont – About Time

ARTIST: Horisont
TITEL: About Time
RELEASE: 2017
BOLAG: Century Media

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Fredrik Sandberg

Är det inte lustigt egentligen, att  den platta där HORISONT låter sin retro-smältdegel omfamna fler influenser än någonsin, kanske även är den där de till slut hittar mest av sin egen unika identitet?

Det borde egentligen spreta, för det blinkas till höger och vänster åt allehanda klassiska akter inom rockhistorien. Här samsas STATUS QUO-minnande blueskomp med discorytmer, elektrifierat THIN LIZZY-riffande med 80-talsflörtande synthar, gitarrharmonier som luktar tidiga SCORPIONS med innerligt desperat sång á la Ian Gillian, det lugna titelspårets tydliga SANTANA-vibb med fotstampande driv värdigt THE HELLACOPTERS, så som det i refrängerna hos  Electrical och bästa spåret Without Warning.

Ja, ni fattar, det finns en påtaglig musikalisk spännvidd på “About Time”. Samtidigt lyckas göteborgarna knyta ihop säcken till en tillräckligt homogen helhet, ett sound som helt enkelt låter… tja, HORISONT. Definitioner och referenser åsido, så är väl kanske det viktigaste att det låter bra. Det svänger mest hela tiden, men omväxlande genom att glättigt stryka medhårs och skavande stryka mothårs. Hela tiden finns det dock en distinkt nerv och energi närvarande, vilket tilltalar.

Enda genuint udda fågeln är det svenskspråkiga numret Letare, där de klassiska rock-vibbarna för ett ögonblick samsas med svensk proggrock-historia, och jag kommer att tänka på en ung Pugh Rogefeldt. Eller, ja, det vill säga om Pugh hade haft en omisskännligt göteborgsk dialekt… Låten är dock genuint bra, och jag tror att detta vågspel från HORISONTs sida bidrar till att stärka deras varumärke snarare än att stjälpa det. Just spännvidden av väl kombinerade influenser är trots allt det som lyfter “About Time”, och gör plattan till ett kvitto så gott som något på att retro-genren fortfarande har puls!