Kobra And The Lotus – Prevail I

ARTIST: Kobra And The Lotus
TITEL: Prevail I
RELEASE: 2017
BOLAG: Napalm Records

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Fredrik Sandberg

Okej, visst, KOBRA AND THE LOTUS är ett band. På samma sätt som till exempel DIO eller DEVIN TOWNSEND PROJECT är det… Det finns så klart fler medlemmar än frontpersonen, men låt oss vara ärliga – det handlar inte om dem. Kanadensiska KATL handlar naturligtvis om frontkvinnan Kobra Paige, och det beror inte på att det är något fel på kompetensen hos övriga i bandet, utan enbart på  att den pipa Paige besitter är galet bra. (Åtminstone nuförtiden, skillnaden mot debutsläppet “Out Of The Pit” är markant.)

Musikaliskt rör sig Calgary-kombon inom en förhållandevis bred sfär, där inslag av klassisk heavy metal och thrash blandas med uppenbart symfoniska inslag och ett och annat nedstämt riff med lite elakare bett. Kvalitén på låtmaterialet är aningen spretig, även om det ändå finns visst fog för att mena att den genomsnittliga nivån på “Prevail I” (det är en etta, “Prevail II” är planerad till senare i år) är snäppet högre än på bandets tidigare släpp. Ungefär hälften av materialet håller mer än godkänd nivå, medan resten slirar lite. spår som är värda att nämnas är inledande Gotham med sin kraftfulla refräng, power-balladen Light Me Up, mångfacetterade Victim, där ett lite taggigare riffande möter Paige klassiska skolning på ett fint sätt, luftiga Manifesting Destiny, samt svulstiga singeln Trigger Pulse.

Det framstår måhända som aningen platt att ösa superlativer över Paige kvalitéer, och inte ha så mycket att säga i övrigt, men det är faktiskt ganska träffande. Med en banal röst i täten hade “Prevail I” varit en tämligen banal skiva, men nu är det faktiskt en riktigt trevlig bekantskap. Så heter det ju också spetskompetens av en anledning…