Dawn Of Ouroboros – The Art Of Morphology

ARTIST: Dawn Of Ouroboros
TITEL: The Art Of Morphology
RELEASE: 30/3 2020
BOLAG: Rain Without End Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Det är vanskligt att spela atmosfärisk black metal med progressiva inslag. Att få till rätt balans mellan dessa olika element är så pass svårt att de flesta band slinter på hanen och skjuter över målet. Men när det funkar så kan det bli i stort sett magiskt.

DAWN OF OUROBOROS tar sitt namn från det väsen som av Platon beskrevs som den första levande varelsen, och brukar anses som en symbol för integration och assimilering av det motsatta. Och namnet är passande för det här debuterande bandet från Oakland i Kalifornien då deras musik sannerligen är kontrastrik och mångbottnad. Här finns gott om klassiska inslag som bruk av piano och väldigt vackra melodiska passager som effektfullt ställs mot mer matiga inslag av svärtad döds. Ofta funkar det väldigt bra – jag går igång på låtar som Lunar Cathexis och oerhört maffiga Spiral Of Hypnotism som har ett avslutande parti som är så satans bra! Som bäst är skivan när gitarristen Tony Thomas får släppa på sin vurm för episka och svävande gitarrsolon – han ligger på exakt rätt nivå för att inte glida över i rena excesser, och har dessutom en fin känsla för melodier som jag verkligen uppskattar.

Trots att “The Art Of Morphology” är DAWN OF OUROBOROS debutplatta så känns den extremt genomarbetad och till stora delar magisk, trots att bandets musik innehåller delar som jag har stött på i andra sammanhang. “The Art Of Morphology” visar på ett band som inte bara klarar av att bemästra dessa – den är en skiva som verkligen ger mersmak. Jag skulle inte bli förvånad om den här skivan kommer att göra många glada och hamna på ett försvarligt antal årsbästalistor när 2020 ska summeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *