Gathering Of Kings – Discovery

ARTIST: Gathering Of Kings
TITEL: Discovery
RELEASE: 15/5 2020
BOLAG: RN Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Med projekt som involverar ett helt sjok med sångare så kan det gå lite hur som helst – GATHERING OF KINGS listar inte mindre än 5 sångare på “Discovery” som kom ut i mitten av maj – men med tanke på hur mycket jag har svängt angående AVANTASIA så var jag inte alltför avskräckt.

Det finns mycket att säga om GOK, och den vision som Ron och Nina Dahlgren har med projektet. Att paret älskar PHENOMENAs första tre plattor torde de flesta känna till vid det här laget. Och de lyckas verkligen förvalta sin besatthet till att skriva riktigt bra låtar, som är tydligt inspirerade av PHENOMENA, men ändå inte dikeskör i blind fandyrkan.

Letar ni efter rejäl dos death metal, ja, då ska ni inte ge “Discovery” en enda lyssning. Det här är extremt melodiös hårdrock med enbart rensång. Visserligen har Rick Altzi en något raspigare stämma än de andra sångarna, men extremt är detta knappast. Extremt är däremot GOKs helt magiska besatthet vid catchiga melodier. Oftast funkar detta helt förträffligt. Jag minns fortfarande hur i det närmaste salig jag blev när jag hörde From A Whisper To A Scream första gången, och den låten är fortfarande en favorit med sina rent fantastiska körstämmor och sköna sväng.

“Discovery” kan inte sägas utgöra zenit i mänskligt skapande, men hantverket är så grymt bra och genremässigt att det blir betydligt mycket mer än bara en stunds trevlig underhållning. Låtarna och leveransen är helt enkelt alldeles för bra för att de inte ska fastna i skallen. Med den förträffliga produktionen så blir skivan dessutom en ren present för öronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *