Crypta – Echoes of the Soul

ARTIST: Crypta
TITEL: Echoes of the Soul
RELEASE: 2021-06-11
BOLAG: Napalm Records

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Fredrik Sandberg

Efter ett (som så ofta) egentligen helt onödigt instrumentalt intro, som förmodligen är avsett att låta “kusligt” eller något liknande, men som mest blir utfyllnad, sätter CRYPTA facklan till krutdurken och låter tillställningen ta fyr. Trivsamt nog för oss lyssnare är krutet torrt, och skådespelet som följer tämligen effektfullt.

Visst, “Echoes of the Soul” är på sätt och vis lite som en “Pirates of the Caribbean”-film lite senare i serien. Mycket känns bekant, man har liksom sett det förut, och vissa grepp återbrukas tämligen obekymrat. Handlingen kanske inte är så där tokigt originell, direkt. Men det finns karaktärer det är svårt att inte gilla, det är effektfullt, och det märks att det finns en kärlek till det universum där handlingen utspelar sig.

De bitvis thrashiga, men oftast lite mörkare och hårdare döds-riff CRYPTA manglar ut innehåller nämligen rätt många hooks, trumspelet accentuerar väl med en bra avvägd blandning mellan upptempo-mangel och stadigt tuggande, och Fernanda Liras sånginsats är oklanderligt hemsökande. Det som presenteras är som antytt inget nytt under solen, men inte desto mindre är det en trivsam solförmörkelse som rullar ut ur högtalarna.

Föga förvånande, kanske, givet rutinen från tidigare band som till exempel NERVOSA, COBRA SPELL och SEPIROTH som dessa damer har. Med den erfarenheten känns det naturligt att de bekvämt klarar att sy ihop inslag som minner om TESTAMENT, SLAYER, MORBID ANGEL, MESHUGGAH (jodå, lyssna på slutet av Under the Black Wings!) och tidig svensk 90-talsdöds till en habil helhet.

Givet att låtmaterialet mestadels slingrar sig fram längst väl upptrampade stigar blir det aldrig stekhett. För att sticka ut i så riklig konkurrens krävs något alldeles, alldeles extra, och riktigt där landar kanske inte “Echoes of the Soul”. Men nummer som Starvation, Death Arcana, Kali och Dark Night of the Soul är samtliga riktigt bra spår, och skivan som helhet skön lyssning. Ett givet tips för fans av old-school-inga-krusiduller-döds, således!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *