Cryptosis – Bionic Swarm

ARTIST: Cryptosis
TITEL: Bionic Swarm
RELEASE: 26/3 2021
BOLAG: Century Media

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Nederländska CRYPTOSIS har en lång förhistoria som bandmedlemmar – bandet uppstod med samma medlemmar från askan som lämnades kvar av DISTILLATOR – och så lade bandet till ett “progressive” innan genrebenämningen thrash metal.

Det märks att bandmedlemmarna Frank te Riet på bas, Marco Prij på trummor och Laurens Houvast på gitarr och sång har lirat länge ihop, för den musik som CRYPTOSIS levererar på “Bionic Swarm” är så fruktansvärt tajt att man inte får in ett frimärke ens. All bra thrash metal står och faller med att riffen måste sitta som en keps från helvetet, och det gör sannerligen riffen på den här skivan. Faktum är att gitarrspelet är så vansinnigt bra att jag har brutit ut i ystra glädjerop  så ofta under lyssningarna att min familj har tröttnat lite på mig.

Inledaren, och egentligen den första riktiga låten, Decypher, om ni inte väljer att se introt Overture 2149 som visserligen har sina poänger som första låten det vill säga, är en riff- och solonäve som på ett ypperligt sätt sätter tonen  för skivan. Exakt så här ska bra thrash låta. Det är ett fantastiskt driv, bra tryck i trumspelet med finfina accenter på cymbalerna och ett oerhört fint sväng och om ni inte blir glada av detta och gillar thrash i vanliga fall, ja då är det fel på er.

CRYPTOSIS är duktiga på fart, och här finns det tillräckligt med denna vara för att jag ska vara nöjd. Kolla in Transcendence som har ett intro som får mig att salivera, eller avslutande Flux Divergence där Houvast dessutom får in ett fint Tom Araya-tjut innan tvåtakten drar igång. Men bandet är minst lika skickligt på att väva in melodier och sväng, något som gör att “Bionic Swarm” känns väldigt varierande att lyssna på.

Det som sticker ut på den här plattan är just att samtliga 10 låtar är väldigt genomarbetade och som lyfter fram ett band som briserar i yster emfas av kärlek till sin genre och till sin egen kapacitet. CRYPTOSIS lirar som ett band som vet vad de är kapabla till, och det resulterar i en ren uppvisning i musikalitet. Ni behöver kolla in “Bionic Swarm” om ni gillar thrash.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *