George Kollias – Invictus

InvictusARTIST: George Kollias
TITEL: Invictus
RELEASE: 2015
BOLAG: Season Of Mist

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Martin Bensch

“Invictus” är George Kollias soloskiva. Och här pratar vi verkligen om en soloskiva då den kanske bekante skinnpiskaren i NILE står för samtliga instrumentella insatser, sången, och all musik samt text.

Det är oftast spännande tycker jag när medlemmar i band som jag har förhållande till ger sig ut på soloräder. Jag har lyssnat väldigt mycket på NILE och uppskattar Kollias trumspel i lika stor grad.

“Invictus” är inte en renodlad trumskiva. Kollias har inte haft intresse av att “enbart” visa upp sina färdigheter bakom trummorna – här handlar det om att presentera låtar som visar på att karlen kan betydligt mycket mer. Visste ni exempelvis att Kollias har lirat gitarr i över 20 år? Det märks kan jag säga i snart sagt varje låt på “Invictus” att han är fullt kapabel att driva fram stenhårda riff, harmonier och solon. Kolla in Aeons Of Burning Galaxies så kommer ni att förstå vad jag menar och på köpet få er en låt till livs som till stora delar blästrar trumhinnorna skoningslöst.

Likaså imponerar hans vokala förmågor – ett härligt rasp som, faktiskt, påminner lite om hur Nergals stämband låter. Det är förresten inte helt fel att göra jämförelser i hur Kollias och BEHEMOTHs musik låter. Jag tänker framför allt då på hur polackerna lät runt tiden för “The Apostasy” med dess orientaliska undertoner.

Jämförelser i all ära. George Kollias lyckas övertyga mig om att hans musik är musik är värd att ta på allvar och att den framför allt klarar av att stå på egna ben. Det är inte lätt att vara med i ett band som NILE som under hela sin karriär åtnjutit stor respekt, för lyssnare kommer att göra jämförelser. Låt mig endast säga – Kollias musik är inte fullt så mullrande mörk som den han spelar i NILE – och jag tycker att efter ett antal lyssningar så slutar jag tänka på att det är trummisen i ett illa respekterat dödsmetallband som står bakom musiken och bara njuta.

“Invictus” ska du kolla in om du gillar death metal med kvalitetsstämpel och vill ha det där lilla extra när det kommer till trumspelet. För nog visar Kollias att han är en urkraft allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *