Wormed – Krighsu

KrighsuARTIST: Wormed
TITEL: Krighsu
RELEASE: 2016
BOLAG: Season Of Mist

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Spanska WORMED har vid sidan av DEFEATED SANITY mer och mer kommit att framstå som den tekniska brutala dödsmetallens verkliga elitorkester. Med “Krighsu” befäster bandet sin position med emfas.

Från förra skivan “Exodromos” har bandet hunnit byta skivbolag från Willowtip till anrika Season Of Mist och verkar ha kunnat utverka en större studiobudget för produktionen är väldigt bra på “Krighsu”. Framför allt trummorna – trakterade av Guillermo Calero – låter väldigt bra och cymbalerna kommer fram väsentligt mycket bättre än tidigare. Calero förresten – WORMED verkar ha gjort det till en grej att spåra upp batterister som verkligen vet hur det ska liras tekniskt. Med Calero har de dessutom fått in en trummis som vet hur det liras svängigt, för även om detta inte är en prominent del av dylik musik så är det ytterligare ett vapen i arsenalen som WORMED har till sitt förfogande.

Även om det mesta av materialet går i halsbrytande hastigheter så har WORMED vettet att blanda upp detta med rejält tunga och, faktiskt, nyanserade delar. Computronium Pulsar Nanarchy kan med fördel kollas in för alla dessa beståndsdelar.

Riffandet i bandet står Javier Ameztoi och Miguel Ángel för och detta ligger såklart på en rent häpnadsväckande nivå och liras extremt tajt. Basen – spelad av Guillemoth – hörs men är likt mycket inom denna subgrenre inte speciellt prioriterad.

Det är däremot sången från Phlegeton. Jag tror ni får leta efter en sångare som det är svårare att höra vad som sjungs än honom. Och samtidigt är lika väsentlig, ja kanske mer så än någon annan beståndsdel i WORMEDs musik, än hans stämma. Redan på “Exodromos” –  med texthäfte bör tilläggas – var det extremt svårt att höra texterna. En del kanske tycker att detta är extremt irriterande, men i ärlighetens namn, teknisk brutal dödsmetall är inte en allsångsgenre. Här är stämningen och känslan det mest väsentliga, och här råder det inga tveksamheter över att WORMED vet vad de sysslar med.

“Krighsu” visar ett band som alltmer förfinar och utvecklar sin subgenre och som verkligen övertygar mig om att detta kan absolut vara material tillräckligt bra för att ge skivan en plats på årsbästalistan för undertecknads del. Jag tror å andra sidan inte att detta överraskar många av er läsare, haha!

“Krighsu” släpps imorgon, den 18 mars. Gillar du denna typ av metal är den vad mig anbelangar ett givet köp.

2 reaktioner på ”Wormed – Krighsu”

  1. Exodromos var ju en fin-fin dödsskiva så det är väl bara att hala fram stålarna och köpa Krighsu också. 2016 verkar kunna bli ett riktigt bra dödsmetall-år med tanke vilken bra start året har fått.

  2. Minst sagt Christofer – jag anade att du skulle gilla denna skiva också 🙂 Jo, jag tycker också att 2016 har börjat väldigt bra. Man blir ju bortskämd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *