Allegaeon – Proponent For Sentience

proponent-for-sentienceARTIST: Allegaeon
TITEL: Proponent For Sentience
RELEASE: 2016
BOLAG: Metal Blade

BETYG: 9/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Att metalband till och från drabbas av personalförändringar är ju snarast en naturlag. För två år sedan så recenserade jag Colorado-bördiga ALLEGAEONs “Elements Of The Infinite”. Till den skivan hade bandet bytt en av sina gitarrister och trummis vilket uppenbarligen resulterade i en sorts nytändning för resten av bandet. “Elements Of The Infinite” var och är en riktigt bra skiva. 

Till föreliggande plattan “Proponent For Sentience” har bandet en ny sångare i Riley McShane. Märks det? I alla fall inte på den rent ruggiga nivån bandet fortsätter att kavla ut kvalitetsmetal. Att McShane har en bredd i sin vokalitet blir snart uppenbar. Han har kapacitet att growla rejält grovt, men har en guldstrupe även när det gäller rensången. Kolla bara in bandets cover av RUSHs Subdivisions som ligger sist på skivan så kommer ni fatta vad jag menar.

Gitarrerna står fortfarande väldigt mycket i centrum, och det är sannerligen inget jag klagar över. Förutom de rent mördande riffen, så glöder strängarna av solon så fyllda av spelglädje att jag – nästan – tänker “håll tilbaka”. Men bara nästan. Vi får oss förresten fantastisk spansk gitarr till livs i oerhört episka och fina Gray Matter Mechanics – Apassionata ex Machinea. 

“Proponent For Sentience” är en lång skiva – den har en speltid på över en timme – men jag sitter ändå och låter skivan gå varv på varv på varv.  Och det är i sig en bedrift –  teknisk melodisk death metal är ju en subgenre som har sin beskärda mängd utmaningar – men inget av detta märks då ALLEGAEON är trygga i sin kapacitet att skriva bra låtar.

När bandet tänder till på alla cylindrar i exempelvis Of Mind And Matrix då är det, vågar jag påstå, omöjligt att inte tända till själv. Och det gäller inte bara den låten – hela skivan är sprängfylld till brädden av självförtroende och känsla. Jag förstår att Björn “Speed” Strid (SOILWORK, THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA) och Ben Ellis (SCAR SYMMETRY) aldrig tvekade att medverka som gäster på plattan i låten Proponent for Sentience III – The Extermination. När ett band tar in gäster så ska det vara för att bryta mönster, utan att ta bort saker som redan har blivit etablerade på skivan. Och så funkar det verkligen. Strid har ju en karakteristisk pipa som lyfter låten till nya nivåer, och Ellis gitarrspel är glimrande.

“Proponent For Sentience” är ALLEGAEONs bästa skiva hittills i karriären. Jag plockar utan att tveka fram ett rejält högt betyg. Årsbästalistevarning? Ja, såklart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *