Khemmis – Hunted

ARTIST: Khemmis
TITEL: Hunted
RELEASE: 2016
BOLAG: 20 Buck Spin

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Går ni in på Metal Archives och kollar vad KHEMMIS lirar för typ av musik så kommer ni se att det står doom som listad subgenre.

Detta är en sanning med modifikation, för den här coloradobördiga kvartetten är sannerligen inte genrekonformistiska om detta nu kan sägas om något band egentligen. KHEMMIS lirar en svårt sympatisk musik med inslag av traditionell heavy metal, death metal och sludge och med en fantastisk känsla för låtskriveri. Vilket behövs då bandet föredrar att skriva få, men långa , låtar till i alla fall denna skiva. Med fem låtar och en speltid på drygt 40 minuter så blir det en stadig speltid i varje låt. Vilket inte gör ett dyft då skivan i stort sett är extremt underhållande rakt igenom.

För mig som är tämligen ny som uppskattare av doom så är det en smula vanskligt att uttala mig om vad KHEMMIS musik påminner om, men jag tycker mig höra inslag av BARONESS, SPIRIT ADRIFT och PALLBEARER utan att jag för den sakens skull tycker att detta blir för påträngande. För KHEMMIS är verkligen ett band som på “Hunted” visar att de har inte bara inspirationen uppskruvad till de höga lägena på reglagen, de har också en fin och smittande entusiasm (ja, faktiskt!) när de vräker på till max.

Att bandet har jobbat med produktionen det märks, för gitarristerna Ben och Phils instrument låter helt fantastiska. Lika bra proddade är trummorna som trakteras av Zach och Dans bas som verkligen kommer fram i mixen.

KHEMMIS har ytterligare en sak som jag tycker imponerar – sången. Många doom- och sludgeband verkar nöja sig med att ha en sångare som mest gallskriker i ett läge. Här får vi sång med stämmor, och jag tycker att det lyfter “Hunted” några snäpp extra.

“Hunted” är en väldigt bra och solid platta från ett band som jag tycker fler borde få upp ögonen för. Kolla in den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *