Dawn Of Solace – Waves

ARTIST: Dawn Of Solace
TITEL: Waves
RELEASE: 2020
BOLAG: Noble Demon

BETYG: 9/10
SKRIBENT: Martin Bensch

14 år är ganska lång tid, om ditt band inte är typ TOOL, mellan skiva ett och två, men så är det alltså med finska DAWN OF SOLACE som efter sju sorger och åtta bedrövelser med skivbolag och legala dispyter om bandnamnet nu är tillbaka med “Waves”.

Om väntan har fört något gott med sig så är det att “Waves” är en oerhört väl komponerad och disponerad skiva. Det är nämligen inte bara de enskilda låtarna som är ruggigt starka, placeringen av dessa är så löjligt genomtänkt att den formar en helhet av vad skivan faktiskt heter.

“Waves” är en mycket känslosam skiva – till största delen fylld med vemodig och trösterik musik som såklart passar det där säregna finska uttrycket som vårt grannland i öster skämmer bort oss på regelmässig basis.

Det börjar bra med Lead Wings som är som ett tvärsnitt av skivan – en fin inledning som tar tid på sig att bygga upp momentum. När trummorna väl kommer in så känns det som att komma hem. Över hela “Waves” vilar en känsla av tillhörighet och att varenda ton har tänkts igenom, vilket ger att hela skivan – precis som varje enskild låt – känns som en faktiskt våg. Choice är låten då vågen bryts och efterföljande avslutande låten Ghost känns som det sista mjuka svallet in mot stranden.

Toumas Saukkonen och Mikko Heikkilä har lyckats med att göra en  melodisk doom-skiva som är så hemsökande vacker att det bara är att kapitulera. “Waves” är årets hittills bästa platta. Kolla in den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *