Unto Others – Strength

ARTIST: UNTO OTHERS
TITEL: “Strength”
RELEASE: 2021
BOLAG:  Roadrunner Records

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Robert Gustafsson

Det är en ganska krokig väg de tagit fram till dagens datum, Portlands gothrockare UNTO OTHERS. Debuten – alldeles lysande “Mana”, en skiva som placerade sig på undertecknads andraplats för årets bästa skivor – släpptes under namnet IDLE HANDS, och därefter har dagarna kantats av ett påtvingat namnbyte, diverse singlar och till sist denna storbolagsdebut. Bandets frontman Gabriel Franco har vittnat om pressen på att komma med en stark uppföljare, och det är svårt att säga om det är mina högt ställda förväntningar eller den där pressen bandet känt som gör att det bara blir stundtals lika bra den här gången.

För så är det. “Strength” är inte ett dåligt album, men står sig ganska slätt jämför med “Mana”, och det beror framförallt på att det inte håller hela vägen. Starka spår som Downtown – en låt som visserligen kräver minst 5-6 varv för att den ska sätta sig men sen sitter fast riktigt rejält!), Destiny och When Will Gods Work Be Done varvas med ren utfyllnad. Mittsektionen av plattan (Little Bird, Why, Just A Matter Of Time) skulle med fördel ha lämnats därhän. Faktum är att skivans bästa låt är Hell Is For Children – en väl vald cover på Pat Benatars 80-talsdänga.

Trots bistra ord ovan lär den här skivan dyka upp på fler topplistor än just “Mana”. Storbolagskontraktet har den effekten, och det har regnat goda vitsord för plattan bland recensenter och lyssnare, framförallt de som nyupptäcker bandet. Det är välförjänt, för i motsats till undertecknads lite kinkiga attityd gentemot skivan kvarstår den enkla sanningen: UNTO OTHERS är ett av de mest intressanta banden vi har på väg uppåt i karriären. Håll koll på dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *