Blackscape – Suffocated By The Sun

ARTIST: Blackscape
TITEL: Suffocated By The Sun
RELEASE: 7/7 2023
BOLAG: Massacre Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Amelie

BLACKSCAPE är ett albumdebuterande band att välkomna till den svenska metalscenen. Gruppen formades 2018 av musikerna Tage Andersson och Thomas Ohlsson och har skyndat relativt långsamt fram till debuten i år. Bandets starkt gitarrbaserade musik är både melodisk och tung. Förstasingeln tillika titellåten Suffocated By The Sun är ett av skivans starkaste spår men många fler fina enskilda låtar finns som exempelvis Colonized By The Dark, Bow To Me eller Enslaved med sin rensång och sitt riviga gitarrspel.

Bandet uppger sig spela thrash/death metal men visst finns det en del black-känsla också i det hela. En väl mixad extreme metal med mycket melodi som du inte tröttnar på även efter många lyssningar. Vokalist Lawrence Mackrory (även bl.a. i DARKANE) varierar rensång, skrik och growl på ett mycket tilltalande sätt. Likaså instrumentalisterna Thomas Ohlsson på trummor (tidigare bland annat i THE PROJECT HATE MCMXCIX) och Tage Andersson på gitarrer håller hög klass och får bland annat fritt spelrum i bonusspåret Blackscape som är helt instrumentalt.

Influenser är såväl internationell som svensk metal, bland annat AT THE GATES och OPETH, men enligt bandets gitarrist även klassisk musik och jazz. Ska inte påstå att någon jazz direkt lyser igenom men bredden av influenser speglar sig i känslan att musikerna inte låter begränsa sig inom snäva ramar vilket bidrar till att musiken lyfter lite utöver det vanlig. Lyriken känns öppen för olika tolkningar och är ofta både berörande och personlig, exempelvis i Waste Of Humanity.

Idag känns det närmast lite old school att bandet faktiskt har en egen webbplats (som inte enbart är ett försäljningsställe!) utöver sociala medier. Där finns det mesta av och om bandet samlat. Det uppskattas.

BLACKSCAPEs debut är ett stycke metal som står sig mycket väl i årets utgivning och den fyller gott sin plats i den svenska melodiska döds-/thrash-myllan. ”Suffocated By The Sun” är en skiva att återkomma till ofta och BLACKSCAPE ett nytt band på hårdrockskartan att hålla minst ett getöga på även framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *