Obituary – Cause Of Death


ARTIST
: Obituary
TITEL: Cause Of Death
RELEASE: 1990
BOLAG: Roadrunner

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Gillar man som jag DEATH och OBITUARY så har man i ”Cause Of Death” en skiva där man får det bästa av bägge banden – de långsamt tuggande riffen från OBITUARY och de explosiva tonkaskaderna och meckigheten från DEATH. Förklaringen till detta är att James Murphy som spelade i DEATH mellan 1989-1990 lirar gitarr så att det sprutar om det på ”Cause Of Death” som släpptes 1990.

Och just gitarrgrejerna är det som jag verkligen går igång på – lyssna bara på Body Bag och försök hävda att det inte är en rent storartad låt. Precis, du får problem. Låtarna har blivit längre och faktiskt svårare om man jämför med föregångaren, debuten ”Slowly We Rot” från -89. Det är betydligt mer temposvängningar och mer habilt låtskrivande. Vad som inte har förändrats märkbart är den synnerligen av budgeten begränsade (misstänker jag) produktionen. Scott Burns, producenten av så många plattor under 1990-talet, gör dock det bästa av situationen och lyckas bra. I stort sett tänker jag bara att produktionen låter mycket som den gjorde på 1990-talet – och jag gillar ju den ljudbilden.

John Landy sjunger på samma karakteristiska sätt som alltid – hans röst har något unikt över sig, och hans lyrik är lika bisarrt underhållande som på exempelvis ”World Demise”, som i titellåten;

With the dying body dead.
With the dying the coming rotting.
With the dying the coming rot.

Rot in hell religious one
Cold fate the chosen son.
Find the darkness kill the day.
You said you’d never cease saying.

Ändå tycker jag att ”Cause Of Death” inte håller hela vägen för mig – jag tycker exempelvis att ”World Demise” och ”The End Complete” är mer gjutna plattor. Det som gör att ”Cause Of Death” sticker ut i bandets diskografi är just gitarrarbetet. Solona ligger på en verkligt imponerande nivå och får mig väldigt ofta att le av njutning. Jag tycker att ”Cause Of Death” är en platta väl värd att kolla upp – men vad gäller peakar i bandets diskografi finns det bättre plattor än denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *