Live: Behemoth

ARTIST: Behemoth
LOKAL: Getaway Rock Festival
DATUM: 7 juli, 2012

I Gävle spelas det metal så det står härliga till under tre dagar på Getaway Rock Festival. WeRocks utsända Martin Bensch och Kitty Rossander rapporterar från hela festivalen. 

BEHEMOTH

BEHEMOTH tillhör, som ni kanske vet, ett av mina absoluta favoritband. Polackerna har gång efter annan övertygat mig så fullkomligt både på skiva och live att de tillhör eliten inom metal. Därför var det med stor förväntan som jag stod framför Blue Stage tidigare ikväll. Ni känner väl till Nergals framgångsrika kamp mot cancer – och jag förväntade mig att publiken skulle motta honom och resten av bandet med stor acklamation.

Det gör publiken – inte så pass öronbedövande som i Göteborg under Full Of Hate-konserten dock. Nu är vi visserligen utomhus, och det finns säkert de i publiken som inte har hört bandet innan. Men jag kommer ändå på mig själv att dra paralleller till den konserten som var så oerhört imponerande i sitt genomförande att det hör till en av de bästa konserterna jag sett i år.

För riktigt så imponerande är faktiskt inte BEHEMOTH ikväll. Bandet spelar sina låtar med sedvanlig frenesi, men det känns ändå som om det saknas något. Kanske är det att jag inte riktigt är nöjd med hur Nergal och Seths gitarrer ligger i ljudbilden – jag skulle gärna ha haft upp dem några snäpp. Nu döljs de av Infernos smattrande baskaggar och Orions mullrande bas. Och det är synd.

Konserten saknar också det momentum som göteborgsgiget hade. Bandet tar ibland lite för gott om tid på sig mellan låtarna för att den rätta frenesin ska infinna sig. Låtmässigt bjuder inte konserten på några överraskningar. BEHEMOTH öppnar på sedvanligt manér med Of Fire And The Void, fortsätter med Demigod som levereras med en brutal övertygelse som jag verkligen gillar. Likadant är det med Conquer All som har fått en helt ny innebörd nu såklart, och har ett slut som, för att parafrasera WeRock-kollegan Fredrik Sandberg, inte gör ont.  Slaves Shall Serve och Decade Of Therion är ju också habila låtar – men numera känns det som om man hört dessa väldigt många gånger. Några nya låtar hade varit högst önskvärda – framför allt en annan avslutande låt än Lucifer. Kan kan i ärlighetens namn inte förlika mig med att bandet kör denna låt sist. Den är visserligen mycket bättre än covern på TURBONEGROs I Got Erection – men i alla fall jag vill ha ett riktigt rivjärn till låt som avslutar. Shemhamforash hade varit optimalt tycker jag.

BEHEMOTH gör ändå ett helt acceptabelt gig – men vet man vilka superkrafter som bandet besitter så blir det inte fullt tillfredsställande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *