Chine – Immanent

imageARTIST: Chine
TITEL: Immanent
RELEASE: 2016
BOLAG: Egen utgivning

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Modern dödsmetall från Helsingborg, och ett band jag har kollat in tidigare, CHINE som imponerade rejält med förra plattan från 2012 “Betray Your Own Kind”.

Nya plattan “Immanent” både fortsätter och utvidgar det som bandet företog sig på “Betray…”. Det är fortfarande rejält tekniskt och relativt tillkrånglat vilket bandet alltid varit bra på. Om jag jämför de två senaste skivorna skulle jag säga att “Immanent” appellerar mer till intellektet än magen.

Inledningen är bra. Jag är ingen fan av intron, så att jag faktiskt gillar Cephalophore ska ses som ett gott tecken. Det är tillräckligt maffigt i riffet i den sparsmakade ljudbilden för att jag ska gå igång innan Floating brakar loss. Detta är en verkligt bra låt som visar på bandets styrkor på ett ypperligt vis. Jesper Sunnhagen visade redan på “Betray…” vilken suverän trummis han är. Nu plockar han fram ett sväng och en känsla för att värdera när han ska blästra på och när han ska vara mer sparsmakad. Helt underbart!  Riffen i Floating signerade Adde Weis och Jokke Pettersson är rejält tajta. Det gäller genomgående på skivan, men de kommer fram lite extra här.

Även efterföljande Behind The Vivid Light är en riktigt bra låt som har en fin tyngd och bra sväng. Nye sångaren  Ola Svensson levererar dessutom en brutalt köttig vokal insats som imponerar.

Även Sky tycker jag att jag vill lyfta fram. Det supertajta interlockingarbetet som Sunnhagen-Weis-Pettersson bjuder på här är ljuvligt att lyssna på för ett teknikfreak som undertecknad.  Avslutande titellåten är även den mycket imponerande.

Invändningar då? Jo, såklart har jag några. Sett till den rent tekniska insatsen så klagar jag inte. CHINE visar, igen, att de är ett band som vet hur instrument ska trakteras. Även låtmässigt bjuds vi på rejäla toppar. För när bandet får till det som i ovan nämnda låtar då är de suveräna. Men jag känner ändå att som helhet betraktat är “Immanent” något svagare än “Betray Your Own Kind”.

“Immanent” är en skiva som jag tycker du ska kolla in om du gillar modern, välljudande dödsmetall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *