Transilvania – Of Sleep And Death

ARTIST: Transilvania
TITEL: Of Sleep And Death
RELEASE: 1/1 2021
BOLAG: Invictus Productions

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Amelie

Ett välproducerat album med till stora delar ganska traditionellt och rått black metal-sound inleder för min del årets nylyssning och recenserande. Det finns en hel del melodi i TRANSILVANIAs svartmetall men absolut inte så det slår över och blir till den där mjukare, ibland nästan lite sliskiga sorten. Snarare kan det emellanåt dra åt ett mer thrashigt håll.

Upphovet till detta album som släpptes på årets första dag är en österrikisk akt som spelat ihop sedan 2010 under lite olika namn men som TRANSILVANIA släppte de sitt debutalbum ”The Night of Nights” i januari 2018. Jämfört med debuten är föreliggande andra fullängdaren “Of Sleep And Death” mer melodidriven, lite mer polerad och välproducerad. Ett sammanhållet och väl komponerat album.

Jag har denna gång inte fördjupat mig i lyriken vilken förslagsvis att döma av låttitlar, omslag och tematik rör sig inom området döden och den allmänna ondskan. Omslagsbilden är lite för mycket av allt tycker jag, skapad av Jaime Pascual Sanz och inspirerad av medeltida katolska målningar, med himmel, jordeliv och helvetet i tre nivåer. Uppenbart är att det är lika mycket helvete här som där…

Bandfotot likar jag däremot mycket – så skönt att slippa den nordiska skogen för en gång skull. Detta är ”kul” och kan ge associationer åt många olika håll. Heja olika!

En riktigt bra black metal-platta ger 2021 en härlig start och, hoppas jag, en fingervisning framåt för året!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *