Crescent – Carving The Fires Of Akhet

ARTIST: CRESCENT
TITEL: “Carving The Fires Of Akhet”
RELEASE: 2021
BOLAG:  Listenable Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Robert Gustafsson

2018 släppte detta band  sitt andra album “The order Of Amenti”, en skiva som nådde 10:e-platsen på undertecknads årsbästalista med följande text:

“CRESCENT stammar – som sig bör med denna lyrik! – från Egypten. och gosse vilken mäktig skiva de har satt samman. Det är klassisk svärtad döds som för tankarna till BEHEMOTH och NILE, men det är helt eget – och smiskar rumpa hela vägen till tiondeplatsen. Håll span på det här gänget framöver!”

Det sistnämnda är något som verkligen förtjänar att lyftas återigen. Efterföljaren “Carving The Fires Of Akhet” är efterlängtad och en platta som fortsätter bandets utvecklingskurva. Kvar finns förstås de mäktiga och svepande dödsmetallalstren med lyrik och inspiration från urminnes Egypten, men det är överlag mer slipat nu. Produktionen är attans snygg, och bandet behärskar sin låtskrivarteknik till fullo vilket tillåter dem att blanda mangel med teatraliska passager på ett sätt som lyfter helheten. Inledande titelspåret är ett bra exempel, åtta och en halv minut relativt svårlyssnad och lite meckig döds med inslag av ritualistiska trummor låter kanske inte som något doktorn ordinerar, men lik förbaskat kommer man på sig själv efteråt med att nynna på refrängen. Det är inte supervanligt med den här typen av dödsmetall, så helt klart har CRESCENT något unikt i sitt sound.

Låtmässigt är det 8 spår, där inget faller ur ramen. Bäst är Neb-Pehti-Ra, Drowned In Theban Blood, Serpent Of Avaris och avslutande smått magiska As Nu Enshrines Death, en klockren avslutningslåt om något. Bandets starke man Ismael Attallah (sång, gitarr) och Yosef Saleh (gitarr) är kvar sedan förra plattan, men i övrigt har sättningen fått se en av bandets grundare (Amr Mohktar, trummor) ersättas av Julian Dietrich och André ta över basspelet från Moanis Salem. CRESCENT tycks alltså bli en mindre hel-Egyptisk angelägenhet, men det spelar mindre roll. Man har kvar sin själ, och har blivit bättre: “Carving The Fires Of Akhet” är en skiva att fastna i repeat-loopen på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *