Origin – Entity


ARTIST
: Origin
TITEL: Entity
RELEASE: 2011
BOLAG: Nuclear Blast

BETYG: 5/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Vissa plattor blir man bara så glad att få tillgång till i första skeendet, bara för att fem genomlyssningar senare känna sig besviken. ”Entity” från tekniskt brutala death metalbandet ORIGIN är en sådan skiva.

För läsare som har hängt med i vad som händer på WeRock kommer det inte som en överraskning att jag verkligen gillar teknisk death metal. Jag har gjort en resa från ”Transmutation” av OPHIOLATRY, över ”Apocalyptic Feasting” av BRAIN DRILL och ANTIGAMAs ”The Warning” till en slutpunkt där jag faktiskt kan hävda att jag har någorlunda koll på vad denna subgenre handlar om. Och mina invändningar mot just ORIGIN handlar, föga förvånande, inte om att grabbarna i bandet, gitarristen Paul Ryan, basisten Mike Flores, trummisen John Longstreth och sångaren Jason Keyser, inte kan spela. Här finns såklart en fruktansvärd hög spelskicklighet och rikligt med demonstrationer av denna.

Men låtarna håller inte. Efter ett tag märker jag att hjärnan stänger ner eftersom låtarna inte innehåller så mycket mer än teknisk briljans och inte så mycket mer – och det håller verkligen inte. Framför allt inte i jämförelse med föregångsskivan ”Antithesis” som innehåller så mycket starkare låtar. Det enda jag kan tycka är bättre på ”Entity” är ljudet. Det är en tjock och mustig produktion som möter öronen. Men vad hjälper det när musiken är som den är?

Jag ska inte säga att ”Entity” är en besvikelse – men jag kan lugnt säga att mina förhoppningar inte har uppfyllts. Not by a longshot.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *