Pallbearer- Heartless

ARTIST: Pallbearer
TITEL: Heartless
RELEASE: 2017
BOLAG: Nuclear Blast/Profound Lore Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Robert Gustafsson

“Heartless” är amerikanska PALLBEARERs tredje platta, och jag gissar att den kommer att splittra de gamla fansen i två läger. Anledningen är enkel – detta är ett stort steg mot att bli mer lättillgängliga och lättlyssnade, och det skulle inte förvåna mig om det gör det trist för en del av de fans som varit med sedan debuten “Sorror And Extinction”. Personligen säger jag: to hell with it, det här är befriande vackert och bra!

Beskrivningen av “Heartless” uttrycktes kanske bäst av förre Werock-medarbetaren Tomasz Swiescak på Facebook: JOURNEY-doom. För så är det i mångt och mycket. Låtarna är inte längre kolosser på 10+ minuter hela högen (visst… de finns de med, som fantastiskt vackra Dancing In Madness) utan beskedliga och hanterbara 5-7 minuter – och i centrum står melodier som greppar tag och liksom vägrar släppa. Musikaliskt finns fortfarande de där detaljerna – som gitarrtonen i Lie Of Survival, eller sången i avslutande A Plea For Understanding – som gör PALLBEARER så fruktansvärt bra, men det jag personligen reagerar mest på är just hur lättlyssnad skivan är.  Den “satt” typ på första varvet, och det har inte hänt förr, inte ens med förra given “Foundations Of Burden” som jag håller mycket högt.

Brett Campbell (sång, gitarr), Devin Holt (gitarr, bakgrundssång), Joseph D Rowland (bas, bakgrundssång) och Mark Lierly (trummor) har en alldeles egen ton i sin musik. Du kan kalla det Journey-doom om du vill, eller musik för en begravning – men missa det inte. PALLBEARER är alldeles alldeles fantastiska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *