As You Drown – Rat King

ARTIST: As You Drown
TITEL: Rat King
RELEASE: 2011
BOLAG: Metal Blade

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Jag tyckte att debutplattan från sjuhäradsbygdens AS YOU DROWN, ”Reflections”, erbjöd en hel del bra material men inte riktigt orkade hela vägen. När nu uppföljaren kommer i form av ”Rat King” har bandet styrt upp saker och ting till det betydligt tuffare stuket. ”Rat King” är en stundtals brutalt hård upplevelse. InledandeConqueror innehåller både tungt sväng och ett våldsamt dubbelstampande från trummisen Martin Latvala. Det är inte många sekunder som hans fötter vilar i denna uppriktiga käftdänga.

Smattret fortsätter också i Slaves To The Kingdom Of Fear som förutom att vara en riktigt bra låttitel är den starkaste låten på skivan om ni frågar mig. Det supertajta om DECAPITATED minnande partiet som påbörjas vid 2:25 in i låten får mig att spontant haja till i ren njutning.

Produktionen är föredömligt knallhård och såklart oerhört lämplig för den musik som AS YOU DROWN står för – maskinellt men ändå med rejält av kropp för att hålla sig på denna sidan av den ljudbild som techdeathband brukar styra upp.

Det som jag uppskattar mest med ”Rat King” är dock att skivan växer något alldeles enormt med tiden. Under de första genomlyssningarna var jag visserligen nöjd med vad jag hörde utan att för den sakens skull tycka att det var exceptionellt bra metal i lurarna. Någonstans vid lyssning nummer fem hade jag radikalt ändrat åsikt och någonstans här insåg jag att det skulle bli ett betyg som ligger på den övre delen av WeRocks betygsskala.

Det finns fortfarande en del för bandet att slipa på – ännu mer distinkta låtar kommer göra detta band till en kraft att räkna med på ett annat sätt än vad som är fallet nu. Den större delen av låtarna på ”Rat King” låter fruktansvärt bra, men jag önskar att bandet hade mer mod att skala ner de mycket få transportsträckor som nu finns. Å andra sidan gillar jag att bandet numera är en frustande jävla juggernaut som med all önskvärd tydlighet visar att de både vill, och emellanåt kan, leka med de större pojkarna inom scenen. Betyget skall betraktas som en stark 7:a.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *