Bornholm – Primaeval Pantheons

BORNHOLM - Primaeval Pantheons (2016)ARTIST: Bornholm
TITEL: Primaeval Pantheons
RELEASE: 2016
BOLAG: Massacre Records

BETYG: 7/10
SKRIBENT: Amelie

BORNHOLM är ett ungerskt black metal-band som jag bekantar mig med för första gången nu, i och med deras album “Primaeval Pantheons”. Bandet har sina rötter stadigt myllade i traditionell black metal med viss folkmusikinspiration. De har hållit på sedan millenniets början och årets album är gruppens fjärde, det första på Massacre Records. Bandnamnet är för övrigt taget från den danska ön Bornholm vars namn samtidigt står för den infektionssjukdom som först observerades 1933 på just denna ö.

Visst känner vi igen en hel del i BORNHOLMs rätt traditionella melodiska svartmetall men detta förhållande är helt okej när genomförandet är så bra som det är här. Låtar att minnas och återkomma till är förslagsvis de MELECHESH-minnande Runes of Power och avslutande tunga Imperium (Divus Rex), eller varför inte March of Saturn som drar mer åt “pagan”-hållet och Old som tillsammans med flera andra spår känns inspirerad av storheter som norska ENSLAVED.

Traditionellt ja, och kanske inte något särskilt unikt men jag vill absolut framhålla det goda utförandet, snygg produktion och framför allt att detta är en skiva med en rad mycket fina melodier. “Primaeval Pantheons” är ett album jag säkert kommer vilja återkomma till med viss regelbundenhet, företrädesvis när jag vill njuta till just skön melodisk black metal.