Att få utbyta tips och tankar kring ny musik är alltid ett sant nöje för musiknördar. Därför kör vi på WeRock varje månad en spaningsrunda bland nysläppt material, och plockar några potentiella russin ur kakan.
Dock är det ju inte givet att alla alltid är överens om vad som är bra, så frågan som måste ställas är uppenbar: Briljant eller stenkol? Svängigt som satan eller guuud så tråkigt? Smält stål eller ljummen folköl? Helt enkelt… HOT OR NOT?
LÅT: Myling ARTIST: Marekvist VALD AV: Fredrik
Amelie: Det är inte så att det här får mig att kasta mig ut efter MAREKVISTs nysläppta album för genomlyssning men för all del, detta går gott att lyssna till. På det hela taget gillar jag låten, även om den bitvis känns lite tunn och ogreppbar. Ljummet. Martin: Inte alls så tokigt detta! Bra och härligt sväng, fin stämning och produktionen klär verkligen låten ypperligt. Jag gillar till och med sången, som trots att den har en viss trygghetskänsla har några otroligt vackra harmonier på vissa ställen. Varmt, helt klart! Robert: Word of the day när det gäller den här låten: ambivalent. Å ena sidan är det alldeles för mycket tjo-och-tjim och folkmusik för att det ska falla undertecknad på läppen egentligen, å andra sidan finner jag mig själv diggandes framförallt refrängen mer än jag borde. Ljummet, då, som slutresultat?
LÅT: The Bodhi Tree ARTIST: Lunar Chamber VALD AV: Martin
Robert: Tuggmotstånd! Jag gillar det här, men ska också villigt erkänna att det tog ett tag och att jag med tiden ändå kan tycka att det blev än bättre om det kortades lite. Oavsett, detta skaver skönt tycker jag. Hett! Fredrik: Rent musikaliskt finns det en hel del trivsamma passager i det här överlag ganska spretiga spåret. Framför allt på riff-fronten, även om basliret också är rätt kreativt här och var. Sen har jag generellt alltid lite svårt för ett rakt igenom konsekvent användande av sådan där extremt guttural tjock-i-halsen-growl. Lite mer variation där hade varit nyttigt, särskilt i ett spår som klockar in på sju minuter. Inte iskallt, men inte alltför varmt heller. Amelie: Låten i sig är helt ok, om än något för lång för sitt eget bästa. Men sen är det det där med sången. Denna typ av kväkande growl faller aldrig väl hos mig. Särskilt inte när det mal på minut för minut. Tyvärr ger inte LUNAR CHAMBER mig något alls av den upplysning som Buddha fann under sitt Bodhi-träd, och ingen värme heller.
LÅT: En krona av is ARTIST: Blodtår
VALD AV: Robert
Fredrik: Ja, vad fanken, det här funkar ju! Härligt rivig black metal som bottenplatta, och så lite fornnordiska vibbar som lyckas undvika att bli kitchiga ovanpå det. Sången ligger lite väl lågt i mixen, annars är produktionen rätt väl utformad för låtens sound också. Gillar detta! Amelie: BLODTÅR är genomgående en trevlig bekantskap med sitt debutalbum utgivet nu i april på Nordvis Produktion. I En krona av is har bandet den där nöjsamma balansen mellan black metal och folkmusik som ofta sökes men som alla inte finner. Riktigt varmt och mysigt! Martin: Här kommer folkmusiken in från ovan och nu ska det gnolas! Märkligt nog tycker jag detta funkar finfint. Jag stör mig inte särskilt mycket på den i mina öron stockholmska dialekten i sången. Bra driv, och bra stämning. Varmt!
LÅT: Blood of slaves ARTIST: Thulcandra VALD AV: Amelie
Martin: Helvetiskt bra! Otroligt fin och laddad stämning i låten, sjukt bra närvaro i sången. När första versen tar vid får jag gåshud, och den släpper inte på hela låten. Skållhett! Robert: THULCANDRA är ju erkänt bra, och tidigare släpp som ” A Dying Wish” och “Ascension Lost” dyker upp då och då i spellistan. Årets “Hail The Abyss” som släpps kommande fredag blir inget undantag, och detta är med lätthet omgångens bästa låt. Hett! Fredrik: Bra även detta spår, som utgörs av ett stycka (huvudsakligen) black metal med bitvis överraskande tydliga drag av mörk thrash. I sina bästa stunder finns här närmast en BEHEMOTH-aktig verkshöjd, lyssna till exempel på partiet från fyra minuter och en knapp minut framåt – här är det svetslåge-hett! De mer thrashiga partierna drar i mina öron ner helheten något, men överlag landar THULCANDRA ändå (måhända tematiskt riktigt) på ett påtagligt varmt ställe.
Hur många av er var det som diggade “Death Atlas”? Rätt många skulle jag tro. För egen del lyssnade jag inte på den alls. Jag hade nämligen hamnat i en av mina sedvanliga svackor när det gäller CATTLE DECAPITATION. 2009 tokdyrkade jag bandet på “The Harvest Floor”, “Monolith Of Inhumanity” tröttnade jag raskt på, “The Anthropocene Extinction” älskade jag. CATTLE DECAPITATION har blivit ett varannan-skiva-band för mig, märkligt nog.
Med detta i åtanke så kanske det är helt logiskt att jag går igång rätt rejält på “Terrasite” som släpps på fredag. Efter första genomlyssningen var jag så till mig att jag använde frasen “den här skivan får färgen att flagna från väggen” då jag diskuterade den med några av bloggkollegorna på Metallbibliotekarierna.
Är det då bara rens på detta alster? Nä, långt därifrån, men det hålls inte igen på höghastighetsspel, så mycket kan jag säga. Inledande Terrasitic Adaptation börjar i och för sig oerhört episkt mäktigt, ja, tungt till och med. Och djupt oroväckande. När väl renset kommer igång är det dock massivt mangel en rätt bra stund. CATTLE DECAPITATION visar i hela låten på hur oerhört mångsidiga de är. Stämningen är oerhört påtaglig, Josh Elmore och Belisario Demuzio kavlar ut riff och solon jag äter med sked, trummisen David McGraw lirar både snabbt och med sväng, och Travis Ryan, ja herrejävlar, han slevar upp en vokal leverans som i variationsgrad enbart kunde matchas av Trevor Strnad.
När jag lyssnar på “Terrasite” så fladdrar namn som THE BLACK DAHLIA MURDER, BEHEMOTH och MISERY INDEX förbi i skallen vilket inte ska tas som kritik mot vad som pågår på den här skivan. CATTLE DECAPITATION har något helt eget i sitt uttryck som det inte är svårt att uppskatta. Detta blir allt tydligare ju längre plattan varar, och när sista låten Just Another Body drar igång så tänker jag att jösses vilken logisk låt att avsluta med. Hela låten känns som en present. Från det magiska pianospelet i början till rensången i slutet sitter jag som förstummad av hur bra detta är.
CATTLE DECAPITATION har lyckats göra en mycket bra skiva som, om man gillar bandet sedan innan, nog kommer att få fler att springa till skivbutiken än undertecknad. Kolla in den.
ARTIST: Unearth, Misery Index, Year Of The Knife, Leach, Turbid North (Hell on Earth Tour 2023) LOKAL: Musikens Hus, Göteborg DATUM: 20 april, 2023
-“We’re not here for a good time – we’re here for a LONG time… We’ve got 30 more songs!” Man har inte roligare än man gör sig, brukar det heta, och eminente strängbändaren Buz McGrath i UNEARTH har bestämt sig för att roa såväl publiken som (vad det verkar) sig själv, denna vårkväll av kluvna känslor.
UNEARTH gav allt trots bristfälligt besökarantal, för vilket de förtjänar respekt!
Vadan detta med kluvna känslor, undrar ni kanske nu? Ja, inte är det bandens fel! Det är en välfylld roster som i form av “Hell on Earth Tour 2023” tar Musikens Hus i besittning denna soliga och ljumma aprilkväll, med inte mindre än fem hårt slående akter på scen. I tur och ordning: TURBID NORTH, LEACH, YEAR OF THE KNIFE, MISERY INDEX och UNEARTH. Givet bang for your buck på den uppställningen för fyrahundra spänn, särskilt med tanke på de sista två namnens renommé, borde Musikens Hus vara välfyllt. Så är dock inte fallet, det är tvärtom kvällen igenom en sorgligt underbefolkad lokal som möter banden. För första gången som metalgig-besökare i Göteborg skäms jag nästan lite å våra vägnar…
Men de kluvna känslorna är som sagt inte bandens fel, de står odelat för den positiva halvan. Först ut TURBID NORTH från Texas, som slår mig som påminnande om ett argare och mer tekniskt orienterat GOJIRA. Särskilt kanske då avseende sånginsatsen från Nick Forkel, som har en skönt nervig kvalité som snygg kontrast mot den tyngd och det kompromisslösa mangel bandet i övrigt bjuder på. Låtmaterialet är i mina öron aningen ojämnt, men framförandet snortight och väl utfört, med extra stilpoäng för Adam Rydlinskis eminenta trumspel. Framför allt de lite hårdare numren som Patients svänger fint.
Näst ut i turordningen är västkustens egna LEACH, hemmahörande i Borås. Här är det en lite thrashigare anrättning som bjuds, även om det finns inslag av både döds och hardcore i mixen. Initialt känns det som ett steg ner i intensitet från Texas-borna innan, under första två låtarna är LEACH lite försiktiga, känns det nästan som, och det mest framträdande intrycket är den jovaliske basistens uppenbara glädje över att vara där. Sen lossnar det, och svenskarna tar lite tydligare ägarskap över scenen. Även om ljudbilden bitvis är lite luddig, och materialet därmed aningen svårt att få grepp om, är energinivån klart godkänd, och det verkar som att bandet trivs trots den glesa uppslutningen. Fint ös på avslutningslåten!
Västkustens egna LEACH, bördiga från Borås. De växte in i uppgiften under spelningens gång.
Efter nästa (som under hela kvällen föredömligt korta) paus lägger Hell on Earth Tour 2023 i en ny växel. Fortfarande framför en klart mindre publik än banden hade förtjänat, men det struntar YEAR OF THE KNIFE högaktningsfullt i. Det tar bokstavligt talat mindre än 30 sekunder innan Madison Watkins har fått samtliga närvarande att äta ur handen på henne.
Hennes kompromisslösa röjande som en furie fram och åter över scenen, studsande och headbangande på ett sätt som hade fått Dennis Lyxzén i sin prime att lyfta på hatten och buga, är omöjligt att värja sig mot. Kvinnan är en naturkraft, så är det bara! Resten av bandet leverar de med, Delaware-kombons skitiga, råa och bitvis stackato-meckiga hardcore slår hårt och precist, och då ljudbilden är skarp nog att låta riffen visa klorna blir helheten mäktig.
Madison Watkins i YEAR OF THE KNIFE är en naturkraft bakom mikrofonen!
Många av låtarna i det intensiva setet funkar fint, Dust To Dust, Victim, Final Tears och Fatal för att nämna några, men personligen vill jag plussa ännu lite extra för Get It Out. Oavsett personlig preferens där, så är gigget som helhet en ypperlig käftsmäll!
Efter detta dags för den första av de två akter som får ses som co-headliners denna afton, rutinerade grind/death-veteranerna i MISERY INDEX. Inledande Infiltrators från förra årets giv “Complete Control” passerar tämligen obemärkt, men när sedan New Salem och The Carrion Call följer så rasslar det till tämligen rejält. Framför allt är det en fröjd att få se den maskin från en annan dimension vi till vardags kallar Adam Jarvis, och hans omänskligt exakta manglande på trumpallen. Karln är helt orimlig, på bästa möjliga sätt…
MISERY INDEX har både rutin och katalog så det räcker och blir över. Sett till detta var deras nio låtar möjligen några färre än man kunde ha hoppats på.
Att deras set bara är nio låtar långt känns lite synd, bara en sådan sak som att inte få höra den förkrossande tyngden i mellanpartiet hos Seventh Cavalry är en sorg i sig. Men med den katalog bandet har att ta av råder det förstås ingen brist på bangers i det urval Jason Nertherton och hans manskap bjuder på. Eller vad sägs om en avslutande kvartett spår som Rites Of Cruelty, The Choir Invisible, Great Depression och monstruöst sköna stänkaren Traitors?
Givet intensiteten i musiken är det kanske inte så konstigt att frontmannen Netherton själv inte röjer loss å det grövsta, givet att han skall traktera både bas och sång, men en stilpoäng till Darin Morris på kompgitarren i det avseendet. Hans energi och närvaro känns stimulerande, vilket som sagt kan behövas denna afton givet den bristfälliga uppslutningen publikmässigt.
Efter att ha satt ett utropstecken snarare än punkt med Traitors, ör det sorti för MISERY INDEX. Precis som alla band denna afton utan några extranummer, oklart om det främst beror på pressat schema givet antalet band eller på publikbristen? Nåväl, ännu en kort paus följer – och här roas fler än jag i lokalen att pausmusiken i högtalarsystemet plötsligt byts från olika former av dödsmetall, hardcore och metalcore till… HUEY LEWIS & THE NEWS och deras The Power Of Love. Oklart vad som hände där, men folk flinar åtminstone förnöjt, så allt är väl väl i staten Metal, antar jag…
Bra intensitet på gitarristen Darin Morris gigget igenom.
Så är det då dags för UNEARTH att avsluta denna afton, och precis som YEAR OF THE KNIFE har Massachusetts-bandet bestämt sig för att det är fullständigt skit samma (pardon my French) hur många det är i publiken – de som är här skall bjudas på en holmgång värdig en till bristningsgränsen fullsatt lokal!
Från inledande My Will Be Done till avslutande Black Hearts Now Reign går jänkarna loss utan hämningar, på ett sätt det är omöjligt att inte älska och respektera dem för. Förutom för den helhjärtade insatsen i framförandet, skall även ansvarig ljudtekniker ha cred för vad som kan vara det tyngsta live-ljudet jag fått mig serverat under mina 46 år här på Jorden. Mycket svulstigare än på skiva, till och med; varenda stackato-rytm skär som en skalpell, och varenda breakdown hotar att vibrera sönder de bärande väggarna i Musikens Hus.
Förutom att här plussa för sångaren Trevor Phipps distinkta engagemang och närvaro, måste kvällens kanske tydligaste hedersmedalj gå till gitarristen Buz McGrath. Förutom att även han (likt MISERY INDEX Adam Jarvis) vara helt orimligt begåvad på sitt instrument, jag har nog sällan sett lika imponerade exakt strängbändande på den svårighetsgraden live, är han också en riktig liten lustigkurre.
Först retas han med personalen i baren. “Jag ser att ni inte har så mycket att göra ikväll… Varför står ni bara där? Nu har ni ju tid att städa lite, torka lite glas eller något. Kom igen, ta tag i er själva nu!” Sen är det dags att skoja lite med Phipps och oss i publiken. Efter att Phipps frågat om vi dricker något ikväll, och höjt ett plastglas öl till skål, konstaterar McGrath med lagom drygt tonfall att “…egenvård faktiskt är viktigt, ni behöver inte känna press att lyssna till en tuffing som honom” med en liten nick bort mot sin bandkamrat.
Phipps kontrar med att han nu alls inte är en “…tough guy, I’m just here to have a good time, a good time together with you guys.” När uppskattningen från publiken över detta lagt sig, fyller McGrath på med att “we’re acually NOT here for a good time, we’re here for a LONG time… we’ve got 30 more songs!” Skrattsalvorna från publiken kommer naturligtvis som ett brev på posten.
En närmast fridfull bild, men det fanns INGET fridfullt med den käftsmäll till gig UNEARTH hade bestämt sig för att bjuda på…
Bland de spår som sticker ut lite extra under gigget bör nämnas The Wretched; The Ruinous, min personliga favorit Mother Betrayal, riktigt gamla pärlan My Heart Bleeds No Longer samt Incinerate, men trycket är som sagt gott rakt igenom. Trots det låga antalet besökare får jänkarna ändå igång ett visst tryck även framför scenen, inte bara på den. En och annan liten mosh pit formas till och från, och de huvuden som nu finns i lokalen bangar tämligen flitigt. I undertecknads fall lika delar för att energin i musiken verkligen påbjuder detta, samt som ett sätt att visa för herrarna på scen att deras ansträngningar verkligen uppskattas.
Efter att UNEARTH rundat av fångar jag uppmärksamheten hos basisten Chris O’Toole (som förutom i UNEARTH för övrigt även trakterar samma instrument i TURBID NORTH) och talar om för honom att jag inte fattar var alla människor som borde vara på plats i kväll håller hus, men att de har min kärlek och respekt för att de krossade trots den dåliga uppslutningen. På vägen ut hittar jag YEAR OF THE KNIFE vid Merch-ståndet, och ger dem samma budskap. Det har de verkligen förtjänat.
All kärlek och respekt till samtliga kvällens band, men lite extra till YEAR OF THE KNIFE och UNEARTH, för att de trotsade förutsättningarna och verkligen gav sitt allt denna afton!
Som sagt, en kväll av kluvna känslor. Väldigt tråkigt med så dålig uppslutning, och den där allra bästa energin infinner sig ju aldrig riktigt utan en rejäl publik. Men all heder åt alla fem banden, om än i synnerhet till YEAR OF THE KNIFE och UNEARTH, för att de verkligen gav oss som var där den bästa möjliga mangling de kunde prestera. Respekt!