Stallion – Slaves Of Time

ARTIST: STALLION
TITEL: Slaves Of Time
RELEASE: 2020
BOLAG: High Roller Records

BETYG: 8/10
SKRIBENT: Robert Gustafsson

Tyska STALLION besjunger under de första fyra låtarna hur det är att spela i ett heavy metal-band. Det handlar om att väcka monstret för en livespelning utan nåd, peppen att komma till en ny stad i samband med turné och att satsa allt. Låttitlarna på dessa fyra spår är således Waking The Demons, No Mercy, Time To Reload och All In. Det är, kort sagt, inte speciellt komplicerat eller avancerat vare sig det gäller lyrik eller musik och det är inte utan att man kan dra lite paralleller till vårt svenska BULLET. Heavy metal och livsstilen blir liksom ett självändamål, och ibland är det precis vad doktorn ordinerar.

STALLION består av Pauly (sång), Äxxl och Clode (gitarr), Stämpfe (bas) samt Aaron (trummor), och de ser på promobilderna ut på pricken som du kan tänka dig; en korsning mellan RUNNING WILDs Rock’n’Rolf i unga dar och halva publiken på valfri rockfestival. Jag gillar det, för ska man spela musik med lika delar nitar, V-formade gitarrer och svett så är det bäst att det är äkta och inte blir parodi. Och STALLION är äkta, från start till mål på “Slaves Of Time”.  Allra bäst är faktiskt halvballaden Die With Me, en låt som känns rätt tafflig första gången man hör den – speciellt i början – men växer till ett urstarkt epos.

Är du på humör för hårdrock som hyllar hårdrock så är STALLION ditt soundtrack!

The Third Grade – Of Fire And Ashes Pt.II

ARTIST: The Third Grade
TITEL: Of Fire And Ashes Pt.II
RELEASE: 20/3 2020
BOLAG: Art Gates Records

BETYG: 6/10
SKRIBENT: Martin Bensch

Spanska THE THIRD GRADE (fruktansvärt bandnamn, jag kan bara tänka på skolans indelning i årskurser), vill mycket med sin progressiva metal. Och de är duktiga på sina instrument, vilket ju är en startpunkt när det gäller den här typen av musik. Men rent låtmässigt så känns detta som tusen andra band jag har hört från förr. Här finns lite DREAM THEATER, NIGHTWISH och lite GENESIS. Kan man bortse från att THE THIRD GRADE inte är ett dugg originella så kan man gilla “Of Fire And Ashes Pt.II” ganska mycket – det strösslas med fina insatser på samtliga instrument, produktionen är bra och väl avrundad och stundtals glänser THE THIRD GRADE verkligen. Hade de gjort den här skivan för 20 år sedan så hade folk trillat av stolarna – nu blir det godkänt, men inte så mycket mer.

Pure Wrath – The Forlorn Soldier

ARTIST: Pure Wrath
TITEL: The Forlorn Soldier
RELEASE: 6/3 2020
BOLAG: Debemur Morti

BETYG: 9/10
SKRIBENT: Martin Bensch

En av sakerna som jag verkligen älskar med musik är att den känner inga gränser. Det spelar ingen roll var du sitter i världen, du har ändå chansen att någon upptäcker din musik på andra sidan jordklotet. Hade jag inte kollat in var PURE WRATH kommer ifrån hade jag med stor sannolikhet sagt “Norge” då det här enmansprojektet lirar atmosfärisk black metal. Möjligtvis Frankrike.

Men nej, mannen bakom bandnamnet – Januaryo “Ryo” Hardy, räknar Indonesien som hemvist.

Atmosfärisk black är som all black metal svår att få till så att det känns äkta. Av betyget förstår ni att PURE WRATH lyckas med klingande spel och smattrande fanfarer att inte bara övertyga, “The Forlorn Soldier” hänför från början till slut med bedövande känsla och total innerlighet. Jag hade kunnat bosätta mig med enbart den här skivan som sällskap och ändå inte tröttnat. Så bra är den. Den enda anledningen till att jag inte drämmer dit en betygstia är att jag, såklart, tycker skivan är något för kort med sina 27 minuter. Om ni tycker att det är en bra längd på en skiva så kan ni läsa betyget som en 10:a, haha!

Worship the Riff!